nieuws

Paasstaking bij distributiecentra Jumbo stap dichterbij

carrière & mensen

Paasstaking bij distributiecentra Jumbo stap dichterbij

FNV vakbondsleden werkzaam in de distributiecentra van Jumbo in Breda en Beilen dreigen vlak voor Pasen massaal het werk neer te leggen. Vakbondsleden staan, zo melden bonden FNV en CNV vrijdag, unaniem achter eventuele acties die voor donderdag aanstaande staan gepland.

De vakbonden bereikten deze week een voorlopig akkoord met onderhandelaars van Jumbo over een nieuwe distributie cao. De top van het concern zette daar twee uur later alsnog een streep door.

Jumbo moet akkoord nakomen

De bonden willen met de acties afdwingen dat Jumbo de gemaakte afspraken alsnog nakomt. “We kunnen wel gaan praten, maar dan over de toekomst, want over de komende periode hebben we al een akkoord en die deal moeten ze gewoon nakomen”, zegt Henk van der Ploeg van FNV.

Lege schappen dreigen

De bonden gaven eerder al aan met hun acties op het voor supermarkten belangrijke paasweekeinde te mikken. “Mensen doen donderdag, vrijdag of zaterdag hun inkopen voor Pasen”, zegt Van der Ploeg. “Het ligt dus voor de hand dat we voor die tijd actie ondernemen, tenzij Jumbo over de brug komt.” Volgens Van der Ploeg zullen stakingen van het dc-personeel al snel tot lege schappen leiden, vooral op de versafdelingen. “Dat heeft heel snel effect, want het gaat om de paasleveringen.”

Jumbo betreurt acties

Jumbo laat in een reactie aan het ANP weten het te betreuren dat de bonden met acties dreigen. Volgens financieel topman Ton van Veen is de loonstijging van 1,75 procent in een jaar tijd, waarover eerder een akkoord werd gesloten, nu onbespreekbaar. “Vergelijk het maar met te hard rijden in de mist. Of de snelheid moet omlaag of het vooruitzicht moet worden verbeterd.”

Bonden stellen ultimatum

Distrifood meldt dat begin volgende week een ultimatum afloopt dat door de vakbond aan Jumbo is gesteld. Zet het supermarktconcern geen handtekening onder het akkoord, dan wordt het werk in de distributiecentra volgens Van der Ploeg in de loop van volgende week neergelegd. Maandag spreekt de FNV ook met zijn leden in de Jumbo-dc’s in Woerden, Raalte, Elst en Veghel.

Bonden: geen onderhandelingen

FNV Bondgenoten heeft inmiddels ook een brief gestuurd naar Jumbo waarin duidelijk wordt gemaakt dat er niet meer te onderhandelen valt over het cao-akkoord voor medewerkers in de distributiecentra.

Reageer op dit artikel