nieuws

Jumbo alsnog akkoord met cao distributiepersoneel

carrière & mensen

Jumbo alsnog akkoord met cao distributiepersoneel

Supermarktketen Jumbo is toch akkoord gegaan met de nieuwe cao voor medewerkers van distributiecentra. Eerder haalde top van Jumbo nog een streep door het cao-akkoord. Door het akkoord zijn de voorgenomen stakingsacties van de baan, melden CNV en FNV.

In de nieuwe afspraken, die op 1 april ingaan, krijgen de 3.000 werknemers in de distributiecentra een salarisverhoging van 1,75 procent. Daarnaast wordt het volwassen loon voortaan vanaf 22 jaar betaald in plaats van 23 n kunnen werknemers al vanaf 61 jaar vrije tijd ruilen voor geld.

Gezonde manier doorwerken

“Het werken in de distributiecentra is fysiek zwaarder dan de gemiddelde baan. Met deze afspraak zorgen we ervoor dat de meesten op een gezonde manier kunnen doorwerken tot hun pensioen”, zegt bestuurder Henk van der Ploeg van FNV Handel.

Jumbo: minder goed concurreren

De vakbonden erkennen dat de lonen bij Jumbo boven het gemiddelde in de sector ligt. De vakbonden vinden dat ongewenst, omdat ze een vergelijkbaar loon willen voor vergelijkbaar werk. Ook Jumbo is niet blij met die situatie, omdat het bedrijf zo minder goed kan concurreren met andere supermarktketens.

Loonkosten onderzoek

In de komende maanden zullen de partijen de loonkosten en loonniveaus van Jumbo in een onderzoek vergelijken met die van andere bedrijven. De resultaten van dat onderzoek zullen begin volgend jaar worden besproken bij nieuwe cao-onderhandelingen. “De bonden en Jumbo streven hierbij naar een duurzame loonkostenontwikkeling die goed is voor de medewerkers en voor Jumbo”, aldus FNV.

Eerder akkoord sneuvelde

Eerder werd de onderhandelaar van Jumbo na het bereiken van het cao-akkoord teruggefloten door de raad van bestuur. Daarop dreigden de bonden met acties in de drukke periode voor Pasen. De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van een jaar.

Goede basis komende jaren

Jumbo, zo meldt Distrifood, bevestigt in een apart bericht het bereikte cao-akkoord. “Wij zijn verheugd dat we er alsnog met de vakorganisaties zijn uitgekomen. Naast een goede cao voor het komende jaar hebben wij ook duidelijke afspraken kunnen maken over de toekomst. Wij betreuren de onduidelijkheid die in de afgelopen week voor onze medewerkers is ontstaan, maar zijn ervan overtuigd dat er met dit akkoord een goede basis ligt voor de komende jaren”, zo laat financieel topman Ton van Veen weten.

Reageer op dit artikel