nieuws

Dit zijn de finalisten Logistiek Manager van het Jaar 2015

carrière & mensen

Twee heren en één dame zijn doorgedrongen tot de finale van de verkiezing Logistiek Manager van het Jaar 2015. Zij hebben de voorverkiezing overleefd en maken zich op voor de laatste horde.

Dit zijn de finalisten Logistiek Manager van het Jaar 2015

Het aantal kanshebbers voor de verkiezing Logistiek Manager van het Jaar 2015 is teruggebracht van vijf naar drie. De finalisten zijn: Eric Ermstrang, director of transportation & packaging bij Philips Health Systems, Carin Hendriksen, manager manufacturing & warehouse operations bij Omron en Iwan te Winkel, directeur logistiek bij Raab Karcher.

Visie finalisten

Eric Ermstrang (45), director of transportation & packaging bijPhilips Health Systems ziet dat logistiek steeds meer wordt ondersteund door informatietechnologie. “De Logistiek Manager van het Jaar laat zien dat het altijd ook nog ‘mensenwerk’ blijft.” Ermstrang heeft een aanknopingspunt met het thema van deze verkiezingseditie ‘Logistiek als Game Changer’. “Ons project heeft het ‘spel’ veranderd door meer waarde voor de klant te leveren door wereldwijd op dezelfde manier de kwaliteit  en de kosten te verbeteren. De gehele keten van leverancier tot eindklant wordt nu op een eenduidige manier aangepakt. Eén game dus, en geen verzameling van losse spellen en spelregels meer.” Er wordt nu wereldwijd volume-geoptimaliseerd verpakt per transportmodus. Klantenklachten zijn gedecimeerd terwijl transportkosten omlaag zijn gegaan. Ook de instructie en training van medewerkers is veranderd. De inpakkers en vervoerders zijn getraind en kunnen nieuwe collega’s binnen een uur zelf inwerken. In alle hubs in het netwerk van Philips Health Systems, in onder meer Hongarije, Japan, China, Singapore, Nederland, Verenigde Staten, zijn dezelfde taalonafhankelijke instructies-op-maat beschikbaar.

Carin Hendriksen (46), manager manufacturing & warehouse operations bij Omron ervaart de nominatie als een beloning voor het doorvoeren van Lean Logistics in de praktijk. Hendriksen gaf leiding aan het Lean transformatieproces binnen de fabriek en voerde Lean daarna door binnen logistiek. “Mijn grootste uitdaging bestaat uit het leiden van mijn team door een belangrijk en noodzakelijk organisatieveranderingsproces met als grootste uitdaging, de strijd tegen verspilling met effectieve en vereenvoudigde processen als resultaat.” Een radicale verandering was noodzakelijk om de toekomstige activiteiten van Omron in Nederland veilig te stellen. Dit betekende letterlijk alles opruimen en helemaal opnieuw beginnen. Dit heeft binnen een tijdsbestek van twee tot drie jaar geleid tot een productiviteitsverbetering van 60 procent en een reductie van directe kosten per order line van 30 procent. De verwachting is dat de omzet in het Distributie Centrum gaat verdubbelen in de komende vijf jaar tot meer dan 1 miljard Euro. Om dit te realiseren worden de verantwoordelijkheden voor verbeteringen op de werkvloer neergelegd. “Geloven in eigen kracht en ervaren dat het echt mogelijk is om zelf het stuur in handen te hebben, daar draait het wat mij betreft om bij succesvolle veranderingen”.

Iwan te Winkel (41) is directeur logistiek bij Raab Karcher. Een bedrijf dat ervoor koos om zich met logistiek te onderscheiden in plaats van te zien als kostenpost. “Ons concept Leanworks is daarvan het levende bewijs en verdient in mijn ogen een gezicht, een platform, maar vooral objectieve en brede erkenning.” Te Winkel ontwikkelde Leanworks tot een volledig uitgewerkt logistiek concept, een nieuwe benadering van de distributie van materialen naar de bouwplaats. “Dankzij deze aanpak gaat het klantgesprek minder over de prijs van het materiaal, maar meer over de bijdrage die Raab Karcher kan leveren aan een efficiënt bouwproces.” Met Leanworks worden ook materialen van derden en branchevreemde producten via de hub van Raab Karcher naar de bouwplaats, tot op de werkplek van de vakman, gebracht. Belangrijkste resultaten voor de aannemer en haar onderaannemers zijn vermindering van het aantal vervoersbewegingen naar de bouwplaats en verhoging van de productiviteit van vakmensen op de bouwplaats.

Tijd en locatie

Wie wordt de opvolger van Edwin Wenink? De finalisten presenteren zich tijdens het verkiezingsevenement op woensdag 23 maart.   De jury bepaalt wie er winnaar wordt van de verkiezing van de Logistiek Manager van het Jaar. De LMvhJ-verkiezing finaledag vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.  

Reageer op dit artikel