nieuws

Wet Aanpak Schijnconstructies geldt ook voor transport en logistiek

carrière & mensen

Wet Aanpak Schijnconstructies geldt ook voor transport en logistiek

De Wet Aanpak Schijnconstructies zal in de toekomst ook gaan gelden voor de vervoersovereenkomst. De ministerraad is akkoord gegaan met een wetsvoorstel hierover.

Transport en logistiek vallen nu niet binnen de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) die sinds 1 juli 2015 van toepassing is.  Reden is juridisch getouwtrek. Daar komt spoedig verandering in als het aan minister Asscher ligt. De bewindsvoerder gaat zijn gerepareerde wet indienen bij de Raad van State waarna de Tweede Kamer zich er over kan buigen. Tot die tijd is de wettekst niet openbaar.

Dit zei de minister van Sociale Zaken vrijdag tegen de NOS na afloop van de ministerraad. “Op een fatsoenlijke arbeidsmarkt moeten nette bedrijven een kans krijgen, die gewoon volgens de afspraken betalen. Nette chauffeurs moeten niet worden weggeconcurreerd door mensen die ver onder de Nederlandse lonen worden betaald”, zei Asscher tegen de NOS.

Gat dichten

De stap van de minister is geen verrassing. De minister gaf vorig jaar juni al aan, toen het hiaat in de wet bekend werd, dat hij dat gat wilde dichten  zodat ‘ketenaansprakelijkheid’ voor heel de transportsector gaat gelden,

EVO en TLN

EVO is evenmin niet verrast. Met vertegenwoordigers van het beroepsgoederenvervoer werkt EVO aan een keurmerk. Dit moet bijdragen aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en opdrachtgevers in de transportsector om verdere wetgeving, bijvoorbeeld alsnog aansprakelijkheidstelling van verladers, werkbaar te houden voor ondernemers. TLN dat in juni nog werd ‘overvallen’ door het hiaat in de wet, is content met de reparatie. TLN is altijd sterk voorstander geweest van de wet.

 

Reageer op dit artikel