nieuws

FNV eist arbeidsovereenkomst op pakketmarkt

carrière & mensen

FNV eist arbeidsovereenkomst op pakketmarkt

FNV Transport en Logistiek eist dat er een einde komt aan de ‘slechte arbeidsverhoudingen’ in de pakkettenmarkt. De vakbond wil dat er nu snel arbeidsovereenkomsten komen en heeft een brandbrief gestuurd aan TLN en de politiek.

In de open brief aan zowel de politiek als werkgeversorganisatie TLN stelt de vakbond dat het ‘geduld opraakt.’ FNV eist daden. Al in september vorig jaar riep Asscher de sector op met plannen te komen om de arbeidsverhoudingen te verbeteren, ondertussen doet iedereen of zijn neus bloedt, gebeurt er niks en gaat het van kwaad naar erger.”

Ontduiken cao

FNV beschuldigt de Belastingdienst er van dat ze gewoon doorgaat met schimmige, geheime deals met ondernemingen over de inzet van zogenaamde zelfstandigen. Onderaannemers van pakketbezorgingsbedrijf DPD krijgen volgens de bond zo weinig betaald dat zij gedwongen worden op allerlei manieren de cao te ontduiken.

Stukloon

FNV hekelt DHL Parcel omdat het bedrijf werkt met  stukloon, pakketbezorgers krijgen per pakket betaald waardoor het de vraag is of of ze het wettelijk minimumloon ontvangen voor hun werk. Groen: “Bij ieder bedrijf is wel iets mis terwijl dat niet nodig is, want de pakketmarkt is een groeimarkt”, maar het geld blijft steken bij een stropdas in plaats bij de mensen die het echt verdienen.”

Snel in overleg

De vakbond roept in de brief TLN op in overleg te gaan om op de kortst mogelijke termijn een einde te maken aan de situatie. TLN laat bij monde van Renee Reijers, woordvoerder TLN weten de brief te hebben ontvangen en ‘zo snel mogelijk’ in overleg te gaan met FNV. Tot die tijd wil de belangenorganisatie  inhoudelijk niet reageren op de brief.

Reactie DHL

Ewout Blauw, woordvoerder DHL laat weten nog met een uitgebreide reactie op de brief van FNV aan Asscher. Vooruitlopend daarop zegt hij dat DHL de kern van het probleem van schijnzelfstandigheid in de pakketmarkt onderkent. want die raakt DHL ook en met name de medewerkers. Wat betreft het stukloon slaat FNV de plank een beetje mis, stelt de woordvoerder “Omdat gerefereerd wordt aan een onderzoek waarin wij als DHL misschien niet helemaal goed hebben gehandeld. Dat betekent niet dat wij volgens de Inspectie stelselmatig iets verkeerd doen. Dat verwijt van de kant van FNV betreuren wij.”

DPD wil inhoudelijk niet ingaan op de aantijgingen van FNV.

Reageer op dit artikel