nieuws

Hoe leiderschap Lean trajecten wel laat slagen

carrière & mensen

Hoe leiderschap Lean trajecten wel laat slagen

Vier op de vijf Lean trajecten haalt het einddoel niet. Lean is meer dan alles technisch op orde hebben. Gedrag is het geheim van het laten slagen van Lean binnen organisaties. Dat concluderen onderzoekers en trainers van het Nyenrode Lean Institute. Twee praktijkcases uitgelicht.

Met dit gegeven ontwikkelde Nyenrode het programma Lean Leadership. Componenten van dit programma zijn ook verwerkt in de Masterclass Lean voor Logistiek Managers van Logistiek Academy die op 7 en 8 december wordt gehouden.

Inspiratiemiddag

Investeren in een dure opleiding of Masterclass op Nyenrode, dat doe je niet zomaar. Daarom bied Nyenrode geïnteresseerden de kans om tijdens een kosteloze inspiratiemiddag over Lean een idee te krijgen van de inhoud van de programma’s en de omgeving waarin de trainingen worden verzorgd: het Nyenrode Lean Institute.

Het Nyenrode Lean Institute  (NLI) is een initiatief van Nyenrode in partnerschap met ABN AMRO, Achmea en McKinsey and Company. Doel is om innovatie en excellence bij organisaties te bevorderen door de ontwikkeling, training en toepassing van de Lean-filosofie.

Gesimuleerde praktijksituatie

Zien is geloven. Dat gaat op bij een bezoek aan dit instituut dat uniek te noemen is in zijn opzet. Nergens in Nederland is er een dergelijke omgeving te vinden waarbij Lean in een gesimuleerde praktijksituatie kan worden ervaren en je daadwerkelijk zelf midden in het proces staat. Het fundamentele onderzoek dat binnen het NLI wordt gedaan wordt direct gekoppeld aan het curriculum.

Twee sprekers , beide nauw betrokken bij de Lean-implementatie binnen hun bedrijf, deelden hun ervaringen aan de zestig deelnemers tijdens de inspiratiemiddag op donderdag 24 september.

Case UCC Coffee

De implementatie van Lean wordt vaak gezien als een reis waarbij vele uitdagingen aan bod komen. Mark Brugmans, Manager Operations bij UCC Coffee vertelde hierover en de rol van leiderschap. De Lean implementatie was bij deze Friese koffiebranderij ingestoken op kostenbesparing. “De kleine dagelijkse verbeteringen zijn de sleutel naar belangrijke resultaten op de lange termijn”, aldus Brugman. UCC maakte onder meer het assortiment minder complex, voerde een ‘witte borden’-overleg in en pakte een aantal zaken in de logistieke organisatie aan, zoals optimalisatie van de voorraad en minder overslag door direct aanleveren. Met als resultaat dat één extern warehouse kon worden gesloten.

Case PGGM

Ook Adriaan Vermeulen, Director Continuous Improvement bij PGGM, deelde zijn ervaringen met Lean met de deelnemers. Hij vertelde op inspirerende wijze over de ontwikkeling van het ‘Voortdurend Verbeteren Programma’ bij PGGM en de tien lessen die realisatie hiervan versnellen. “Kortcyclisch sturen is de basis om doelen te realiseren”, zo legt Vermeulen uit. “De lijn moet het doen met ondersteuning van coaches vanuit mijn team.”

Verbetering staat innovatie in de weg

Gaandeweg het programma heeft Vermeulden de taal van change management toegevoegd omdat Lean en change management veel met elkaar te maken hebben. “We zijn er ook achter gekomen dat een verbeterd systeem soms innovatie in de weg staat. Soms moet je schikken.”

Wegblijven van ‘goed en fout’

Aansluitend gingen Fred Schoon, Master Trainer van NLI, en Lizette Cohen, Leadership Coach, dieper in op de theorie. Zij toonden aan dat een succesvolle Lean-implementatie binnen organisaties meer is dan de uitrol van een aantal beproefde middelen. Het is een continu proces dat staat en valt met goed leiderschap. Een reis waarvan de eindbestemming vaak helder is, maar de duur en de tocht zelden verlopen zoals verwacht en gehoopt. Cohen: “We moeten de taal van ‘goed en fout’ afleren. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat uitgaan van ‘wat werkt en wat werkt nog niet’ een beter uitgangspunt is.’

Lean Leaderchip

De bedoeling van het programma Lean Leadership is dat teams samen met hun leider deelnemen aan deze opleiding die alleen op aanvraag en klantspecifiek wordt gegeven. Tijdens de training wordt er een vertaling gemaakt naar een concreet actieplan waar het team in de eigen werkomgeving mee aan de slag kan.

 

Reageer op dit artikel