nieuws

Rusland-boycot kost transportsector 2.000 banen

carrière & mensen

De economische sancties van Rusland zullen duidelijk voelbaar worden voor delen van de Nederlandse transportsector en de groothandel die actief zijn voor de voedingsmiddelenindustrie. In totaal 4.000 banen staan in deze sectoren op de tocht als het importverbod van Rusland lang aanhoudt, meldt ING vrijdag.

Rusland-boycot kost transportsector 2.000 banen

De bank heeft een studie gedaan naar het economisch effect van de Russische sancties voor Nederland. In totaal 10.000 banen staan volgens dit ING-onderzoek door de handelsboycotten op de tocht. Het gaat om 4000 banen in de landbouw, 4.000 in de transport en groothandel en 2000 in de voedingsmiddelenindustrie.

De opstellers komen tot dit aantal op basis van de directe en indirecte handel van deze sectoren met Rusland die jaarlijks 937 miljoen euro per oplevert.

227 miljoen euro toegevoegde waarde

In de landbouw en voedingsmiddelenindustrie, die het hardst getroffen worden door de Russische sancties zorgt de Russische vraag voor respectievelijk 180 miljoen euro en 227 miljoen euro aan toegevoegde waarde. In de transportsector en groothandel is dit 530 miljoen euro, waarvan een deel, zo meldt ING vrijdag, direct verbonden is aan de export van voedingsmiddelen naar Rusland.

Handel staat op laag pitje

Twentepoort Logistiek, een logistiek dienstverlener uit Almelo die specialist is in het vervoer van producten uit de chemische industrie, machinebouw en voedingsmiddelen naar Rusland, zegt bij monde van commercieel directeur Martin Noeverman op de website van regionale krant Tubantia dat de impact van de ontstane handelsoorlog pas in het najaar echt voelbaar zal worden. “Tot onze klanten behoren bou­wers van machines als tractoren, aardappelrooiers en melkinstallaties. De export vanuit deze sector staat traditioneel in deze zomerpe­riode op een laag pitje. Veel metaalbedrijven die handeldrijven met Rusland liggen nu vanwege vakanties stil.”

Diplomatieke oplossing

Volgens Noeverman ligt voor dergelijke sectoren het zwaartepunt van de export in de tweede helft van het derde kwartaal en in het vierde kwartaal. “Laten we hopen dat de handelsoorlog niet verder escaleert en er snel een diplomatieke oplossing komt. Anders gaan er echt harde klappen vallen, in allerlei sectoren.”

Reageer op dit artikel