nieuws

Vakbond beschuldigt Ikea van uitbuiting chauffeurs

carrière & mensen

De vakbonden FNV Bondgenoten en BTB-AVV beschuldigen Ikea in Nederland en België van arbeidsverdringing en uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. De winkels laten de bevoorrading nu via buitenlandse constructies door veelal Slowaakse en Bulgaarse chauffeurs doen voor een kwart van wat een chauffeur in lokale loondienst zou moeten verdienen, zeggen de bonden.

Vakbond beschuldigt Ikea van uitbuiting chauffeurs

Eerder deden lokale chauffeurs dit werk nog. ,,De vakbonden willen dat Ikea stopt met de verdringing van gezonde werkgelegenheid en weer zorgt voor echte banen met normale werkomstandigheden en een stabiel inkomen”, aldus FNV en BTB-AVV.

Onderaannemer

De buitenlandse chauffeurs werken via buitenlandse constructies in onderaanneming voor de Belgische transporteur die de transporten uitvoert in opdracht van het Zweedse meubelconcern Ikea.

2,50 per uur

Een Bulgaarse chauffeur die in Nederland en België de winkels bevoorraadt, verdient volgens de vakbonden omgerekend nog geen 2,50 euro bruto per uur. ,,De Belgische en Nederlandse chauffeurs en de schatkist betalen hiervoor de rekening. Werkgelegenheid, premies en belastingen worden door Ikea uit Nederland en België weg georganiseerd”, stellen de bonden.De buitenlandse chauffeurs leven volgens de vakbonden als nomaden in en om hun vrachtauto’s.

Reactie Ikea

Ikea laat in een reactie weten dat er van de transportbedrijven verwacht wordt dat alle regels op het gebied van arbeidsomstandigheden en lonen worden nageleefd. ,,Hoewel de chauffeurs niet in dienst zijn van Ikea, vinden wij het erg belangrijk dat de mensen die onze goederen vervoeren in goede en eerlijke arbeidsomstandigheden werken”, aldus het warenhuis. Ikea zegt open te staan om met de vakbonden in gesprek te gaan over verbeteringen.

Van den Bosch

Eerder dit jaar beschuldigde FNV Transportbedrijf Van den Bosch van gelijksoortige praktijken. Volgens FNV Bondgenoten zou Van den Bosch Transporten via een bedrijfsconstructie in Hongarije personeelsleden onderbetalen. Tot een rechtszaak is het niet gekomen. Beide partijen hebben de problemen in overleg opgelost.

Reageer op dit artikel