nieuws

Grolsch-staking breidt uit: café-distributie in gevaar

carrière & mensen

De staking bij de Grolsch fabriek in Enschede heeft zich uitgebreid naar de distributietak van de Twentse bierbrouwer. Sinds dinsdagochtend worden, zo meldt FNV Bondgenoten, in totaal acht kelderbiertrucks niet meer geladen waardoor de bevoorrading van horecagelegenheden die afhankelijk zijn van Grolsch bier in gevaar komt. De bierbrouwer meldt daarentegen dat alle vrachtwagens wel tijdig zijn uitgereden. Vandaag wordt er weer onderhandeld door FNV en Grolsch over een nieuwe cao.

Grolsch-staking breidt uit: café-distributie in gevaar

Supermarkten worden volgens Erik de Vries, bestuurder bij FNV Bondgenoten nog wel bevoorraad. “Maar het is echt aan het escaleren hier. Ik vermoed dat heel de fabriek wordt platgelegd. Distributiepersoneel dat het werk heeft neergelegd wordt nu letterlijk de kou in gestuurd. Ze mogen niet in het pand blijven”, zegt Erik de Vries, bestuurder van FNV Bondgenoten. Omdat de distributiemedewerkers door Grolsch zijn weggestuurd, heeft een deel van het brouwerijpersoneel uit solidariteit besloten om ook het werk neer te leggen, meldt Nos.nl. Volgens de vakbond gaat het om tachtig stakende medewerkers, de directie heeft niet meer dan veertig stakers geteld.

Cao-onderhandelingen zijn vastgelopen

Medewerkers van Grolsch legden afgelopen vrijdag voor de tweede keer in een week het werk neer. De onderhandelingen voor een nieuwe cao liepen in juni vast. De medewerkers vinden het loonbod van 0,75 procent van Grolsch onvoldoende. Tegelijkertijd vroeg het bedrijf aan het personeel drie atv-dagen in te leveren in ruil voor een variabele beloning van 1,25 procent die alleen wordt uitbetaald als het bedrijf de vastgestelde targets haalt. De Vries zegt hierover dinsdag: “Maar zelfs Grolsch kan niet aangeven hoe die targets eruit gaan zien. Dus die 1,25 procent zijn de mensen natuurlijk kwijt.”

Grolsch: Bevoorrading gaat door

Grolsch zegt over de staking van het distributiepersoneel: “We zetten alles in het werk om de gevolgen voor relaties tot een minimum te beperken.” Volgens het bedrijf zijn dinsdagochtend, in tegenstelling tot wat FNV Bondgenoten beweert, alle vrachtwagens voor de bevoorrading van klanten wel tijdig uitgereden. “We willen dan ook benadrukken dat we onze klanten tot nu toe zoals afgesproken hebben kunnen bevoorraden”, verklaart Grolsch.

Er wordt weer onderhandeld

FNV Bondgenoten en Grolsch hebben vandaag de onderhandelingen hervat over een nieuwe cao, nadat deze dinsdagavond waren afgebroken. “We zijn in gesprek, over de inhoud kan ik op dit moment niets zeggen”, aldus een woordvoerster van Grolsch vandaag. De acties bij de bierbrouwer gaan ondertussen volgens De Vries wel gewoon door. “Wij zijn met een creatief voorstel gekomen, maar van hun kant zat er weinig beweging in”, concludeert de vakbondbestuurder.

Eerste staking in het bestaan van bierbrouwer

Het is voor het eerst in de vierhonderdjarige geschiedenis van de bierbrouwer dat een arbeidsconflict tot een staking leidt. Grolsch maakt sinds 2008 onderdeel uit van het SAB Miller-concern, één van de grootste bierbrouwerijen ter wereld. Bij Grolsch in Enschede werken ongeveer zeshonderd werknemers.

Reageer op dit artikel