nieuws

Alsnog cao-akkoord tussen FNV en Albert Heijn

carrière & mensen

Alsnog cao-akkoord tussen FNV en Albert Heijn

Vakbond FNV Bondgenoten heeft na een week staken alsnog een akkoord gesloten met Albert Heijn over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. Albert Heijn COO (Chief Operational Officer) Sander van der Laan zegt in een reactie op het akkoord dat FNV Bondgenoten ‘nauwelijks nieuwe punten heeft binnengehaald’ bij het akkoord dat gisteravond is gesloten.

Volgens Albert Heijn heeft de vakbond zich aangesloten bij de vorige week al met CNV Dienstenbond overeengekomen cao voor distributiemedewerkers en zijn enkele kleine wijzigingen in de uitwerking aangebracht. AH is blij dat, nu de vakbondsacties voorbij zijn, de rust kan terugkeren in de distributiecentra. “De bevoorrading van onze winkels is nooit in problemen gekomen, maar voor de medewerkers zelf was dit niet leuk”, zegt een woordvoerster van het supermarktconcern tegen het ANP.

FNV Bondgenoten stelde daarentegen eerder deze week dat als gevolg van de staking de schappen in veel AH-supermarkten wel degelijk leeg begonnen te raken.

Er is meer zekerheid afgedwongen

FNV-campagneleider Ron Meyer spreekt van ‘significante verbeteringen’ ten opzichte van waartoe Albert Heijn eerder bereid was. Vaste medewerkers hebben een betere ontslagbescherming, benadrukt hij. Ook is er meer werkzekerheid afgedwongen voor uitzendkrachten.

AH neemt tweehonderd mensen in dienst

Volgens Meyer is afgesproken dat alle uitzendkrachten die op dit moment drie jaar in een distributiecentrum van Albert Heijn werken, een contract bij het supermarktconcern krijgen. Daartoe behoren volgens de vakbond ook alle uitzendkrachten bij die gestaakt hebben. Meyer: “In totaal gaat het om een groep van tweehonderd mensen die door AH worden aangenomen.”

CNV sloot al eerder een akkoord

De loonsverhoging van 3,5 procent over twee jaar, die ook al in het akkoord van vorige week stond, is niet gewijzigd.

CNV, dat al eerder de handtekening zette onder dit verbeterde akkoord, reageert ‘content’ op de overeenstemming tussen FNV en Albert Heijn. “Op 99 procent van het akkoord is niets veranderd. Dat geeft aan dat de gemaakte afspraken op veel steun konden rekenen onder het personeel”, aldus CNV-bestuurder Michiel Wallaard.

Van der Laan: FNV beperkt gezichtsverlies

Over het gesloten cao-akkoord en de euforie bij FNV Bondgenoten zegt Albert Heijn topman Van der Laan vanochtend in het NOS-Radio 1-Journaal: “Ron Meyer pronkt wel een beetje met andermans veren en dan doel ik op het resultaat dat CNV uit het vuur heeft gesleept bij Albert Heijn.”

Volgens Van der Laan probeert FNV een klein beetje het gezichtsverlies te beperken. “Ze willen graag een bepaald resultaat claimen. Dat mag van ons.”

Stakingen zijn van de baan

Meyer op zijn beurt zegt over de AH-leiding dat hij blij is dat ze over haar schaduw is heen gestapt. “Na een week waarin ze niet met ons wilde praten, is het besef gegroeid dat de harde werkers in de distributiecentra meer zekerheid verdienen.”

Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden. De stakingen in de zes distributiecentra van Albert Heijn zijn van de baan.

Reageer op dit artikel