nieuws

Vakbonden kritisch op werkomstandigheden Amazon

carrière & mensen

Vakbonden kritisch op werkomstandigheden Amazon

Britse en Duitse vakbonden houden Amazon scherp in de gaten. Reden is de slechte arbeidsomstandigheden in de distributiecentra. Met de mogelijke komst van Amazon naar Nederland is ook FNV alert.

De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten houdt het bedrijf echter in de gaten, schrijft De Telegraaf. De vakbond stelt zich vooral vragen bij de lage lonen en de flexibele arbeidscontracten bij Amazon. Slecht tien procent van alle Europese Amazon-werknemers heeft een vast contract. “We zijn absoluut niet blij met zulke flexcontracten, we houden Amazon daarom in de gaten”, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Amazon is inmiddels actief in diverse Europese landen waaronder Duitsland en Groot Brittannië. Er gaan al enige tijd geruchten dat Amazon van plan is een webwinkel en mogelijk een distributiecentrum in Nederland opent.

Enorme loopafstanden

De vakbonden in Groot-Brittannië en Duitsland hekelen de lage lonen, de korte lunchtijden en de enorme loopafstanden in de distributiecentra. Amazon geeft toe dat werknemers in Britse in distributiecentra 13 tot 23 kilometer per dag afleggen, aldus de Telegraaf. Ook lastige beveiligingsmaatregelen hekelen de vakbonden, zoals de scanners waar het personeel doorheen moet om te voorkomen dat er wordt gestolen. Blijkbaar mogen Amazon werknemers onderling ook niet met elkaar praten tijdens het werk. Chefs zouden daar hard tegen optreden.

15.000 Uitzendkrachten

Bij Amazon in Groot-Brittannië en Duitsland werken ruim 3000 medewerkers. Slechts 300 hebben een vast contract. In drukke periodes neemt het bedrijf extra uitzendkrachten aan en kan het totaal aantal medewerkers oplopen tot 10.000 à 15.000. Een Amazon-medewerker verdient gemiddeld 9,36 euro, twintig procent onder het gemiddelde in de distributiesector. Amazon draait in Europa een omzet van 6,5 miljard euro. Vorige week bracht de Financial Times ook al een onthullend verhaal over de “redelijk miserabele arbeidsomstandigheden” in een Brits distributiecentrum van Amazon.

Reageer op dit artikel