nieuws

Barre arbeidsomstandigheden in magazijn Zalando

carrière & mensen

Barre arbeidsomstandigheden in magazijn Zalando
Zalando slechte arbeidsomstandigheden magazijnpersoneel

Online modewinkel Zalando krijgt op dit moment een storm van kritiek over zich vanwege de slechte arbeidsomstandigheden van het personeel in een magazijn in het oosten van Duitsland. Een reportage afgelopen week van tv-zender ZDF, waarbij gebruik werd gemaakt van een verborgen camera, bracht een groot aantal wantoestanden aan het licht.

Een medewerkster zegt in de bewuste reportage over de arbeidsomstandigheden: “Zitten? Dat doe ik stiekem als niemand het ziet.” Ook krijgt het magazijnpersoneel van Zalando een uursalaris van amper zeven euro, mogen ze niet zitten, doet een keet dienst als toilet en heerst er een algeheel gevoel van uitbuiting.

Magazijn is van Docdata
De half uur durende reportage laat met een verborgen camera, zo meldt Emerce, zien hoe de werksituatie is in een distributiecentrum dat Zalando bij de Nederlandse logistieke dienstverlener Docdata heeft gehuurd. Het toilet is een bekladde keet die middenin de hal staat en door zeker honderd man wordt gebruikt. Kluisjes om persoonlijke spullen op te bergen zijn er niet en de werkdruk op nieuwelingen wordt na drie dagen al fors opgevoerd. Medewerkers moeten zeker per uur 45 stuks verzendingen of retouren verwerken.

Polen klagen niet
Het betreffende logistiek centrum ligt in het oosten van Duitsland. Er werken daardoor veel Polen. Volgens de maker van het tv-item klagen de Poolse magazijnmedewerkers niet over de arbeidsomstandigheden, omdat ze er financieel netto vier keer meer overhouden dan bij een baan in hun thuisland tweehonderd kilometer verderop.

Amazon betaalt slecht
Een professor arbeidsrecht die tijdens de ZDF-reportage reageerde, zegt dat ook Amazon, met zeven logistieke centra actief in Duitsland, net als Zalando onder het marktgemiddelde uurloon uitbetaalt die gelden voor de logistieke sector. “Het valt niet te ontkennen dat er een ander Duitsland bestaat dat we niet kennen. Daar wordt slecht tot miserabel betaald.”

Reactie Zalando
Zalando reageerde na de uitzending op zijn blog met: “Bedankt voor de feedback. Dat vinden we belangrijk en helpt ons onszelf constant te verbeteren. We herkennen ons niet in de situatie die de reportage schetst. In het magazijn in Großbeeren (waar ZDF de reportage maakte, red.) werken we met een partner samen die grotendeels verantwoordelijk is voor het personeel en de processen.”

Protest op Facebook-fanpagina
Eerder deze maand werd bekend, dat de omzet van de modewinkel in 2011 verdrievoudigde tot 510 miljoen euro. De reportage heeft er inmiddels toe geleid, zo melden Duitse media, dat uit protest de bezoekers van de Facebook-fanpagina van Zalando oproepen tot een boycot, van de ook in Nederland populaire, online modewinkel.

Lees ook:

Zalando kiest software om keten te verbeteren


Zalando bouwt logistiek centrum met 46 laadperrons


Amazon laat mega dc bouwen bij Duisburg

Reageer op dit artikel