nieuws

Positief onderhandelingsresultaat CAO Beroepsgoederenvervoer

carrière & mensen

Positief onderhandelingsresultaat CAO Beroepsgoederenvervoer

FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben vrijdag een onderhandelingsresultaat bereikt met de werkgevers in het beroepsgoederenvervoer. Een belangrijke overwinning is de gemaakte afspraak over gelijk werk, gelijk loon waardoor de cao ook geldt voor buitenlandse chauffeurs die door Nederlandse werkgevers worden ingezet op (inter)nationale trajecten.

Ook is afgesproken dat uitzendkrachten vanaf dag één van hun contract volgens de basisvoorwaarden in de cao worden beloond.

 

Huub van den Dungen, bestuurder FNV Bondgenoten spreekt van een historisch moment. “Na maanden van campagne voeren, is de eis van de chauffeurs ingewilligd en wordt elke chauffeur – ongeacht het land van herkomst – beloond conform de cao. Hiermee komt een eind aan allerlei constructies waardoor Nederlandse werkgevers met elkaar concurreerden op arbeidsvoorwaarden. Het is absoluut een vernieuwende afspraak voor de sector.”

 

Daarnaast is een belangrijke stap gemaakt op weg naar veiligere parkeerplekken. Er komt een actieplan ‘Veilige parkeerplekken’ zodat chauffeurs binnen een paar jaar onderweg goed en veilig kunnen overnachten.

 

Gematigde loonsverhoging

Met het oog op de huidige economische crisis wilden de werkgevers een gematigde loonsverhoging afspreken. Per 1 januari 2013 krijgen de chauffeurs 1,5 procent erbij en per 1 juli 2013 nog eens 0,5 procent. Van den Dungen vindt het loonbod wat aan de magere kant. “De winst van het onderhandelingsresultaat zit hem vooral in de afspraken over gelijk werk, gelijk loon én de veiligere parkeerplekken. De chauffeurs hebben zich de afgelopen maanden gezamenlijk sterk gemaakt voor betere en veiligere werkomstandigheden en gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen.”

 

Het overgrote deel van de vergoeding van de scholingskosten blijft in stand.

 

Het onderhandelingsresultaat geldt voor circa 135.000 chauffeurs en loopt van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2013. De vakbonden moeten de resultaten nog bespreken met de leden.

 

Bekijk ook het dossier CAO’s in de logistiek

Reageer op dit artikel