nieuws

Frans Maas Venray opent haar deuren

carrière & mensen

Frans Maas Venray opent haar deuren
logistiek insight frans maas

“Als je niet flexibel kunt zijn in arbeidstijden, dan is logistiek geen geschikt vakgebied.” Ria Stienen was gisteren tijdens de vijfde Logistiek Insight buitengewoon helder in haar uitspraken, zoals ze dat als HR-manager bij Frans Maas Logistics ook wil zijn naar medewerkers. Ruim vijftig deelnemers keken rond in Venray en spraken over arbeidstijdenmanagement.

Frans Maas is bezig zich om te vormen tot DSV Logistics, samen met het voormalige DFDS. Ook de vestiging in Venray van 60.000 vierkante meter en 250 mensen met vaste contracten begint te wennen aan de nieuwe identiteit, al ligt bij regiodirecteur Rien van den Heuvel de naam Frans Maas nog altijd voor in de mond.

 

Pieken

Van den Heuvel zei in zijn presentatie, dat flexibilisering van arbeid de keyfactor is geweest in het veranderingsproces, dat de site de laatste jaren heeft doorgemaakt. De belangrijkste klant Xerox werkt als alle Amerikaanse bedrijven met maand- en kwartaalpieken. Om daarop te kunnen inspelen, nam de vestiging in Venray radicale maatregelen.

 

Rust

Eén van de maatregelen was het vervangen van een tweeploegendienst door een systeem van verschoven arbeidstijden. De impact daarvan is groot. Medewerkers verliezen hun ploegentoeslag en maken de laatste twee weken van de maand meer uren dan in de weken daarvoor. Voor het bedrijf geldt het voordeel van minder leegloop en lagere kosten. Medewerkers en bedrijf profiteren allebei van meer rust in de planning. “Rust en vertrouwen bij medewerkers en grotere klanttevredenheid”, zo somt Rob Bech, sitemanger in Venray, de voordelen op.

 

Eigen CAO

Al sinds 2001 heeft Frans Maas voor het bedrijfsonderdeel Logistics een eigen CAO. Volgens Stienen was dit van groot belang om verder te komen met flexibiliteit dan normaal gesproken mogelijk is. Ze riep daarom de sector op om zich sterk te maken voor een eigen CAO logistiek.

 

Logistiek Insight is een serie bedrijfsbezoeken over personeelsbeleid van NDL, Tempo-Team en het vakblad Logistiek.

 

De foto’s!

 

Lees ook: Nadenken over krappe arbeidsmarkt (september 2006)

Lees ook: Logistics Labour Survey 2006 (september 2006)

Reageer op dit artikel