blog

Supply Change Management is als een symfonieconcert

carrière & mensen 1390

Supply Change Management is als een symfonieconcert

In de loop der jaren heb ik (Ramon Caanen, consultant bij Gordian) diverse veranderprogramma’s met een Supply Chain Management (SCM) focus voorbij zien komen. Dergelijke verandertrajecten zijn als een symfonieconcert.  Succesvol Supply Change Management start met een goede partituur, ofwel een helder en overtuigend verhaal.

Dat overtuigende verhaal moet alle neuzen in dezelfde richting zetten. Voor een effectieve uitvoering is een goed doordachte, multifunctionele opstelling essentieel, met extra aandacht voor de kernposities in het programmateam. Zorg voor harmonie zodat iedereen dezelfde baslijn, ofwel verandertempo aanhoudt. Creëer voldoende improviserend vermogen en een sfeer van trots en plezier. Vier successen onderweg. Hanteer een eenduidige methodiek en toets vooral op de bezielende leiderschapsstijl van de dirigent, de programmamanager.

Hoe dan, zult u zich afvragen?

Partituur

De parallel met verandermanagement zit hem in het belang van een aansprekend en duidelijk verhaal over de gewenste verandering. Een heldere visie over de reden en richting van de verandering, een overzichtelijk plan van de te bereiken situatie en een goed doordachte uitleg over hoe daar te komen.

 

Wat is uw Supply Chain ideaal: Amazon of Toyota?
Veranderkunde: Verander of Verdwijn

 

Een duidelijk en krachtig verhaal legt grotendeels de basis voor succesvol verandermanagement. Zoals een partituur ervoor zorgt dat iedereen in harmonie met elkaar speelt, helpt een goed gecommuniceerd verhaal om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen bij een complex veranderproces.

Opstelling

Complexe supply chain veranderingen vragen meestal om een goede doorsnede van de organisatie en niet alleen om supply chain professionals. Ook hier kan het aantal en de verschillende soorten medewerkers voor verschillende accenten in het programma zorgen.

 

Supply chain management: zet jezelf niet klem in de keten

 

Het is belangrijk kritisch naar de profielen van de mensen op de kernposities binnen het programmateam te kijken. Vaak krijgen mensen zo’n positie vanwege hun huidige verantwoordelijkheid, terwijl het essentieel is voor het succes van het programma dat ze ook voldoende kennis hebben van verander- en programmamanagement.

Harmonie

Zonder harmonie en samenspel geen concert. Voor de harmonie is het belangrijk dat er duidelijkheid is over het gewenste tempo. Als iedereen zijn of haar eigen tempo hanteert, zal harmonie ver te zoeken zijn. Dit geldt voor het concert, maar zeker ook voor veranderprogramma’s.

Lees ook

SCM succesvol implementeren – hoe doe je dat?
Hoe voorkom je weerstand bij verandering?
Verandering in de supply chain: hoe krijg je mensen mee?

 

 

Verder vind ik het concept improvisatie erg toepasselijk. Zorg ervoor dat je in grotere veranderprogramma’s ook voldoende ruimte creëert voor improviserend vermogen. Zo kun je snel en flexibel reageren op verrassingen of tegenslagen.

Belangrijk is ook het creëren van een sfeer van veiligheid en vertrouwen, waar mensen fouten mogen maken. Maar het gaat ook over het vieren van successen onderweg.

Rol van de dirigent

De werkelijke kunst van dirigeren is het overbrengen van emoties, motiveren. Een ijzeren wil, grote stressbestendigheid, overredingskracht, drive, creativiteit en verbeelding zijn essentieel.

Explosieve groei in vraag naar supply chain managers
Supply chain manager in top-5 best betaalde banen

 

Reageer op dit artikel