blog

Stressvrije werkvloer? Het ideale productiebedrijf bestaat al

carrière & mensen

Stressvrije werkvloer? Het ideale productiebedrijf bestaat al

De focus van productiebedrijven lag jarenlang op de aanschaf van technologie en systemen. Terwijl de processen en interne logistiek steeds complexer werden. Als we technologie als middel gaan zien om processen te stroomlijnen, in plaats van als doel om de productiviteit te verhogen, zijn we al een heel eind, zegt Jan Bakker van Ctac.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de werkdruk 2,2 keer zo hoog ligt als 35 jaar geleden. Je zou haast denken: dat kan niet zonder consequenties blijven. En dat is ook zo. Volgens het CBS had in 2014 1 op de 8 werknemers burn-outklachten. We hebben het dan over 900.000 Nederlanders. Dit is een alarmerend cijfer, voor werknemers en werkgevers. Vooral omdat het om mensen gaat die voor langere tijd niet aan het arbeidsproces deelnemen.

Hoe hervinden we de rust? Sinds decennia omarmen we technologie als hét wondermiddel dat de efficiëntie en dus de productiviteit kan verhogen. Hard nodig, want de concurrentie is moordend. De uitdaging van fabrikanten is steeds sneller leveren in steeds kleinere en gevarieerdere batches. Technologie maakt dat we meer kunnen doen met minder mensen en dus besparen op personeelskosten. Met als gevolg dat we de werkdruk blijven verhogen. Maar de grenzen zijn hier wel bereikt. Een bezoek bij een bevriende oude dame van in de tachtig zette mij aan het denken. Ze had het over de drukte waar haar kinderen en kleinkinderen mee te maken hebben. Zij, dochter van een boomkweker, heeft altijd hard gewerkt, maar er was rust in haar leven en op het bedrijf. Waar zat die rust dan in? In het feit dat iedereen zijn taak kende, en de processen transparant en inzichtelijk waren. Processen waren eenvoudig in die tijd.

Workflow

Een klant van ons die keukens produceert waar we onlangs de complete workflow naar een hoger niveau hebben getild stuurt zo’n vijftig vrachtwagens per dag uit met nieuwe keukens. Allemaal op volgorde geproduceerd en toch op maat, met alle specifieke wensen van klanten. Daaromheen heb je nog andere processen, zoals financiën, sales, orders, logistiek binnen en buiten het bedrijf en voorraadbeheer. Onlangs nam ik een andere klant mee voor een rondleiding bij deze keukenproducent. Het eerste wat hij zei was: “Wat een rust heerst hier”. Alle medewerkers hebben een beeldscherm voor zich. Assemblage, boren, zagen; alles straalt rust uit. Omdat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Er is inzicht en overzicht, waardoor de knelpunten eenvoudig zijn op te lossen en ad hoc-klussen soepel in de processen zijn in te passen, zonder dat medewerkers ze als ‘brandjes blussen’ bestempelen.

Stressvrij

De focus van productiebedrijven lag jarenlang op de aanschaf van technologie en systemen. Terwijl de processen en interne logistiek steeds complexer werden. Als we technologie als middel gaan zien om processen te stroomlijnen, in plaats van als doel om de productiviteit te verhogen, zijn we al een heel eind. Het geeft rust. Daarnaast is het ook nog eens minder foutgevoelig, waardoor de klanttevredenheid toeneemt. Met de juiste verhouding van procesmanagement en technologie is die eenvoud en rust van vroeger terug te krijgen. De ideale fabriek is stressvrij en zij is echt binnen handbereik. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Auteur Jan Bakker is Senior SAP consultant logistiek bij Ctac

Reageer op dit artikel