blog

Logistiek management; een ongrijpbare beroepsgroep

carrière & mensen

Logistiek management; een ongrijpbare beroepsgroep

Volgens het CBS zijn er in Nederland meer dan honderdduizend managers die zich bezig houden met logistiek. Als ik op LinkedIN kijk wie “logistiek manager” als actuele functie heeft ingevuld dan zijn dat er slechts 835. Niemand weet hoeveel logistiek managers er in Nederland zijn. Is het niet tijd voor een standaard?

Het belangrijkste deel van doelgroep van Logistiek.nl bestaat uit logistiek managers, mensen die er in hun bedrijf of organisatie voor zorgen dat goederenstromen zo efficiënt mogelijk verlopen. Volgens het CBS zijn er in Nederland 25.000 managers in “logistiek en distributie”. Dat zijn managers die bijvoorbeeld werkzaam zijn bij logistieke dienstverleners of andere bedrijven die logistiek als core business hebben. De meeste bedrijven hebben echter een andere kernactiviteit zoals producten maken of winkels runnen. Bij retail- en handelsbedrijven zijn volgens het CBS 92.000 managers werkzaam, die zich gemiddeld voor 50% van hun tijd met logistiek bezighouden. In de industrie en de bouw houden managers zich voor 10% bezig met logistiek.

Er zijn volgens het CBS dus meer dan honderdduizend managers in Nederland die zich bezig houden met logistiek. Zijn dit allemal logistiek managers? Nee. Als ik op LinkedIN kijk wie “logistiek manager” als actuele functie heeft ingevuld dan zijn dat er slechts 835. Tel je ook alle synoniemen mee, zoals logistics managers, dc manager, hoofd logistiek, etc., kom je op een paar duizend uit.

Functienaam dekt niet de lading

Wat het lastig maakt, in de logistiek zegt een functienaam nooit precies wat de persoon in kwestie voor werk doet. Dit verschilt per branche, bedrijfsgrootte en zelfs per individueel bedrijf. In het ene bedrijf houdt een logistiek manager zich een groot deel van zijn tijd bezig met supply chain management, in het andere bedrijf juist totaal niet omdat daar bijvoorbeeld een aparte supply chain manager of–afdeling is. Gevolg: een supply chain manager in het ene bedrijf doet hetzelfde als een logistiek manager in het andere.

Dan heb je nog de functiegroep van operations managers. Tel je die mee als logistiek manager of is dat een wezenlijk ander beroep? Ik ken diverse operations managers die binnen hun bedrijf hetzelfde takenpakket en verantwoordelijkheden hebben als  een logistiek directeur in een ander bedrijf. Vaak verschilt dit per sector, in de maakindustrie houdt een operations manager zich doorgaans vooral met productiezaken bezig, maar echt een duidelijk lijn heb ik hierin nog niet kunnen ontdekken.

Supply chain improvement manager

En dan zijn er ten slotte nog de unieke functienamen, functienamen die door een bedrijf of door de persoon in kwestie zelf zijn bedacht. Laatst ontmoette ik iemand die ‘supply chain improvement manager’ op z’n visitekaartje had staan. Een prima functienaam, die binnen het bedrijf perfect de lading dekte van wat hij deed, maar dit soort functienamen maakt het nog lastiger om de grote lijn te vinden.

Mijn stelling is dat er een eenduidige functie-indeling voor logistiek professionals moet komen, met heldere definities van taken.  Dit zeg ik niet alleen omdat wij daar als Logistiek.nl plezier van zouden hebben, maar het lijkt me voor de hele sector goed. Denk aan jongeren die zich oriënteren op een carrière in de logistiek. Er moet een nationale of liefst internationale standaard voor de functies van logistiek professionals komen.

 

Discussieer mee op Logistiek Link:

Moeten we naar standaard functie-indeling voor logistiek managers?

Reageer op dit artikel