blog

Verandering is simpel: E = K * A

carrière & mensen

Verandering is simpel: E = K * A

Werken in de logistiek is hectisch. Elke dag is er de druk om de dagelijkse orders op tijd te leveren en daarbovenop komen ook nog eens allerlei kleine en soms grote veranderingen. Eén ding is zeker: het aantal en de snelheid van veranderingen zal alleen maar toenemen. Hoe ga je daar mee om?

Bij veranderingen gaat het om een zeer simpele formule: E = K * A.

De Effectiviteit van de verandering wordt bepaald door de Kwaliteit en de mate van Acceptatie. En juist die acceptatie is het aspect waar te weinig aandacht aangegeven wordt. Want over nieuwe processen, regels, instructies en systemen wordt veel nagedacht. Vaak door een selecte groep van ‘wijze mannen’. Maar het aspect acceptatie of beter betrokkenheid gezegd krijgt weinig en vaak pas laat aandacht.

Veranderen simpel, maar toch

Velen onderzoeken geven aan dat 30 procent van de verandertrajecten slaagt. De rol van management wordt hier als een belangrijke oorzaak genoemd.

Het argument tijd is veel gebruikte dooddoener. Want elke logistiek manager snapt het belang om medewerkers te betrekken en te informeren, maar wat is de echte reden waarom dit te wordt weinig gedaan? Is het spannend, eng? Wat gaan medewerkers denken of zeggen? Heb ik wel voldoende antwoord? Hebben ze betere ideeën dan ik?

Eerste stap zetten

Elke verandering is moeilijk als de verandering groot is of groot lijkt. Begin met een kleine stap en boek succes, en dus vertrouwen. Jouw eerste verandering is het betrekken van medewerkers. Begin met een kleine groep, bouw uit en laat het groeien. En wees verrast over het resultaat en laat je niet tegenhouden als het niet direct gaat zoals je hoopt. Ook jij hebt niet in één dag leren fietsen.

Masterclass: ‘Succesvol verandermanagement in de Logistiek’

Willem Nooij is een van de sprekers tijdens de masterclass ‘Succesvol verandermanagement in de Logistiek’. Hij gaat daar samen met de directeur Rob Olbertz van DFDS (zeecontainers) in op een praktijkcase verandering bij dit bedrijf. Er wordt gekeken wie de oorzaak van weerstand bij medewerkers is, wellicht de leidinggevende zelf? En wat moest er veranderen om tot een succesvolle en blijvende verandering te komen? Een eerlijk en open verhaal over leiderschap en hoe met verandering om te gaan.

Er komen tijdens de masterclass meer indrukwekkende sprekers voorbij: Jan Scheffer, Arend Ardon, Jack van der Veen, Ron Kars, Cees Pronk en Roberto Palland. Bekijk hier het hele programma.

Reageer op dit artikel