blog

Zeven tips om je werkplezier te vergroten

carrière & mensen

Zeven tips om je werkplezier te vergroten
Zeven tips om je werkplezier te vergroten

Ik spreek veel mensen die last hebben, last van onvrede in het werk dat ze doen. Maar ja, met deze economische crisis mag je blij zijn dat je werk hebt. Wachten op betere tijden, en dan…! Ze gaan met (milde) tegenzin naar hun werk en kunnen niet wachten tot het weekend is. Zonde!

Het leven gaat te snel en werken is – voor de meeste van ons – een te groot onderdeel van dat leven, om het niet naar je zin te hebben in je werk.

      

Het is niet mijn bedoeling om mensen op te roepen hun baan op te zeggen. Wel wil ik duidelijk stellen dat een ieder voor zichzelf het verschil kan maken in zijn/haar eigen werkomgeving, en dat je met een aantal stappen je eigen werkplezier kunt vergroten. Dan kom je op een veel prettiger manier de crisis door…

       

Als jij het niet doet, wie dan wel?
Hele wijze mannen zeggen het al jaren (denk maar aan Peter Drucker, Daniel Goleman, Stephen Covey) en ik sluit me daar helemaal bij aan: In deze 21ste eeuw is (zelf) leiderschap een vereiste en onmisbare vaardigheid. Ik ben ervan overtuigd dat leiderschap in de zin van ´leiding geven aan je eigen leven, jouw rol op je werk en binnen je team´een must is. Want als jij het niet doet, wie dan wel?

      

Vergroot je werkplezier
Hoe vergroot je jouw werkplezier? Hier een aantal tips die echt werken!

 

 • Neem de verantwoordelijkheid voor jouw werkplezier, leg het niet bij de organisatie of je leidinggevende. Ga niet in de ´afwachtstand´, neem initiatief en actie op de volgende punten.

 

 • Pas je keuzevrijheid toe: Iedere dag heb je weer de vrijheid om te kiezen wie en hoe jij wilt zijn. Bedenk hierbij: De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos naar je terug; glimlach en zij glimlacht ook. 
    
 • Ken je waarden en je richting: Wat vind jij belangrijk in het leven en in je werk?
   
 • Pas op basis van het vorige punt je gedrag aan. Voorbeeld: als respect heel belangrijk voor je is, gedraag je dan zo dat het voor anderen heel makkelijk is je respect te geven. 
       
 • Ken en benut je eigen talenten, zet ze actief in je werk in om je eigen welbevinden (geluk) te vergroten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het benutten van je talenten een groot positief effect heeft.
     
 • Verhoog je emotionele intelligentie: Door je eigen emoties te reguleren, je te verplaatsen in de ander en deze twee elementen in interactie met anderen toe te passen, verbeter je sterk je relaties. 
     
 • Blijf leren en groeien: Vraag regelmatig om feedback aan anderen, pas dagelijks positieve zelfreflectie toe. Positieve zelfreflectie:Wat ging er goed, waar ben ik tevreden over en waar laat ik morgen meer van zien. 
            

Oh ja, nog een extra tip voor de leidinggevenden: Wees in alle bovengenoemde punten een rolmodel, geef het goede voorbeeld! Er zijn vast nog veel meer tips om je werkplezier te verhogen, laat je deze in het reactieveld weten?  

  

(Bron afb: Werkplezier, adviezen, tips en ideeën, Luc Mutsaers)

Reageer op dit artikel