blog

Talent kiest jou en niet andersom!

carrière & mensen

Talent kiest jou en niet andersom!
Talent logistiek holland

Talent is er wel, maar wordt het voldoende benut? De grootste uitdaging is om mensen zodanig te inspireren dat ze hun talent voor de organisatie inzetten. Hoe? Zeven tips!

Veel organisaties houden zich op HR vlak bezig met ‘Binden en Boeien en War for talent´. Gezien alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is dit natuurlijk begrijpelijk; zeker voor onze logistieke branche met het toch wat stoffige imago. De terminologie vind ik echter onhandig. Binden en boeien doet me denken aan een vogeltje in een kooi en met oorlog vernietig je volgens mij.

    

En als je dan eenmaal het talent hebt, wat dan? Competentiemanagement en talentmanagement gaan het verschil niet maken. Waarom? In beide gevallen is de organisatie het uitgangspunt. Wat heeft de organisatie nodig, hoe kan deze de productiviteit verhogen, onderscheidend zijn, rendement maken, etc.

   

Talent bij de mensen

Zijn dat dan onterechte ´wensen´? Zeker niet. Er is echter wel een probleem: in onze kenniseconomie zit het talent bij de mensen en de kennis in hun hoofden. Ieder mens beschikt over heel veel talent en iedereen heeft de keuze dat talent dagelijks in de praktijk toe te passen. Of niet.

   

Uiteindelijk kiezen mensen er zelf voor of zij hun talenten voor een organisatie graag willen benutten of dat zij hun talenten voor buiten het werk houden. Of ze dus hun werk doen omdat ze nu eenmaal geld nodig hebben of vooral omdat ze er energie en voldoening van krijgen.

   

Grootste uitdaging 

De grootste uitdaging voor organisaties is niet om talent aan te trekken of te behouden. De grootste uitdaging is om mensen zodanig te inspireren dat ze hun talent voor de organisatie inzetten. Hoe?

 

Hieronder een aantal tips om dat te realiseren.

 

  1. Het verschuiven van het uitgangspunt van organisatie naar de mensen die er werken. Beredeneer vanuit hun belang. En vraag eerst eens wat dat belang is!
  2. Zet het onderwerp talent op de dagelijkse agenda. Jij zorgt er zelf voor of een onderwerp als talent de juiste aandacht krijgt of niet.
  3. Iedereen heeft veel talent. Dat is het startpunt. Kom erachter wat de talenten zijn, van jou en je collega´s.
  4. Zorg voor inzicht in de talenten in jouw team cq. organisatie, zorg dat iedereen van elkaar weet wat ieders talenten zijn. Stimuleer het delen en uitwisselen van talent.
  5. Kies ervoor om dagelijks jouw top 5 van talent te gebruiken in je dagelijkse werk. En inspireer hiermee anderen om dat zelf ook te doen
  6. Leg primair de focus en aandacht bij wat er wel goed gaat en waar iemand goed in is.
  7. En het allerbelangrijkste! Doe het omdat je werkelijk interesse en aandacht hebt voor het welzijn van je collega´s.

      

Als je deze tips voor ogen houdt, zal je een positieve werkspiraal creëren waardoor mensen vrijwillig zullen kiezen het beste van zichzelf te geven. Voor de organisatie en voor zichzelf.

   

Welke tips pas jij al toe?

Reageer op dit artikel