blog

Stock Performance: logistiek versus beurskoers

carrière & mensen

Het Engelse woord “stock” staat voor logistieke voorraden maar ook voor financiële aandelen. Dit is niet toevallig. Logistiek kan de beurskoers van een bedrijf maken en breken, blijkt uit onderzoek.

Stock Performance: logistiek versus beurskoers
Logistiek in directiekamer

Uit recent onderzoek van analistenbureau AMR blijkt dat bedrijven die voorop lopen op het gebied van supply chain management, significant beter presteren op de beurs dan hun concurrenten. Voor zover mij bekend werd zo’n relatie nog niet eerder aangetoond.

 

Andersom geldt ook. Bedrijven die in logistiek opzicht opvallend slecht presteren zien hun beurskoers juist dalen. In 2003 toonde Canadese onderzoekers aan dat logistieke problemen bij onder andere Nike en Sony daar tot structureel lagere koersen hebben geleid.

 

Voor ons logistici is het altijd klip en klaar geweest dat het succes van een bedrijf valt of staat met de manier waarop het zijn supply chain voor elkaar heeft. Toch? Een superieur product? Een briljante marketingcampagne? Allemaal leuk en aardig, maar als een product niet op de juiste plek op het juiste tijdstip beschikbaar is, houdt het op.

 

De verrassing zit ‘m er meer in dat de impact van logistiek op de beurswaarde in deze onderzoeken echt met cijfers is onderbouwd. Dit zie je niet zo vaak. Het blijft altijd vaag hoe de beurskoers van een bedrijf nu echt tot stand komt, en wat de invloed van de bedrijfsprestaties is.

 

In menig bedrijf maakt de logistiek manager of de supply chain manager geen deel uit van het hoogste directieteam. De gedachte is dat logistiek niet direct bijdraagt aan het allerhoogste wat het bedrijf nastreeft: share holders value. Met bovenstaande onderzoeksresultaten in de hand, kunnen we dat misverstand bij deze uit de wereld helpen.

 

Of de logistiek manager of de supply chain manager nu direct morgen al een lederen fauteuil in de directiekamer krijgt toebedeeld, weet ik niet, maar veel maakt het niet uit. Hij of zij was toch al verantwoordelijk voor de stock performance.

Reageer op dit artikel