blog

Een week of een ochtend

carrière & mensen

Een week of een ochtend
Vincent Wiers

Verbeteren of verslechteren planners de planning? Die vraagt houdt veel logistiek managers met dure APS systemen regelmatig bezig. Vaak heb ik de volgende vraag gehoord: “als we het plan uit het APS gewoon zo naar de productie zouden sturen, wat zou er dan gebeuren?”

De planner haalt bij dit soort vragen zijn of haar schouders op – er worden elke dag zoveel problemen opgelost dat de planner zich niet in het minst bedreigd voelt in het voortbestaan. Maar laatst was ik bij een bedrijf waar ik de volgende anekdote hoorde.

 

Er was eens… een planner die zich zeer consciëntieus met zijn werk bezighield. Elke maandagochtend gooide hij om te beginnen het plan weg dat door het systeem was gegenereerd. Vervolgens ging hij aan de slag – met rapportages, statistieken, het bevragen van deskundigen, en zorgvuldig puzzelend kwam hij tot zijn eigen, ‘optimale’ plan. Ik stel me voor dat dit plan aan het einde van de week met veel voldoening werd overgedragen aan productie, om de volgende week uitgevoerd te worden.

 

Helaas, zoals zo vaak gebeurt, werd deze persoon overgeplaatst naar een andere afdeling. Er kwam een nieuwe planner, ongeveer half zou oud en maximaal half zo ervaren. Deze nieuwe planner pakte het heel anders aan: het door het systeem gegenereerde plan werd eens grondig doorgekeken, en na wellicht een paar kleine aanpassingen op maandagmiddag goed bevonden.

 

En wie deed het beter? Het antwoord is dat het vrijwel niets uitmaakte. De prestatie van de oude planner was ongeveer gelijk aan die van de nieuwe. In het wetenschappelijk onderzoek naar planners is nog nauwelijks aan te geven welke acties, genomen door menselijke planners, nu eigenlijk ‘goed’ of ‘slecht’ zijn. Mijn intentie is niet om alle planners te laten ontslaan en het door systemen over te laten nemen, maar de acties van planners worden net zozeer gedreven door objectieve, rationele criteria als door de behoefte om controle uit te oefenen. Dat hierin een sterke individuele variatie in bestaat, dat lijkt welhaast zeker.

Reageer op dit artikel