artikel

‘Veranderproject vergt ketenbrede aanpassing’

carrière & mensen

‘Veranderproject vergt ketenbrede aanpassing’
Jorrit Nieuwenhuis schreef zich in voor de BLMC Interim Challenge

Aan de slag gaan als interimmanager was voor Jorrit Nieuwenhuis een bewuste keuze. Hij gaat van klus tot klus, met als doel om bedrijven weer volgens het gewenste servicelevel te laten draaien. Wat is hij voor manager? “Ik ben vrij ondernemend, heb duidelijke eigen ideeën en zoek opdrachten die daarbij passen. Ik geniet van de vrijheid om eigen keuzes te kunnen maken.”

Nieuwenhuis startte zijn carrière in loondienst, waar hij al regelmatig op verzoek van zijn werkgever de verantwoordelijkheid kreeg over diverse klussen. Zo was hij onder andere als directeur verantwoordelijk voor zes logistieke organisaties. Dat beviel hem, maar het maken van eindverantwoordelijke keuzes moest hij tot zijn spijt overlaten aan superieuren. “Dat wilde ik juist zelf doen en vanuit die gedachte ben ik aan de slag gegaan als interimmanager. Overigens wel iets sneller dan gepland, want de kans deed zich eerder voor dan gedacht.”

Veranderproject succesvol maken

Hij omschrijft zichzelf als iemand die graag duidelijkheid schept en plannen helder uitlegt. “Het is voor mij de enige manier om een veranderproject succesvol te maken. Je zult niet alleen de IT en de procedures moeten aanpassen, maar ook de mensen en de zakelijke omgeving. Een gedragsverandering en een andere manier van werken bereik je niet door procedures aan te passen.”

‘Bedrijf moet zich realiseren dat verandering niet één afdeling omvat’

Volgens Nieuwenhuis heeft het samenwerken van enkele mensen bovendien een grote invloed op hoe een hele afdeling of keten presteert. “Wanneer je als onderneming een kostenbesparing van vijf procent wilt realiseren, betekent dat logischerwijs dus ook dat je een hele keten zult moeten aanpassen. Eén afdeling mag nooit een dominante rol hebben. Ziet een bedrijf dat niet, dan ben ik misschien niet de juiste persoon voor het traject.”

‘Ingehuurd om innovatieve concepten te ontwikkelen’

In zijn huidige interimklus bij PostNL heeft Nieuwenhuis de titel ‘projectmanager tijdgebonden netwerk’. “Waar ik voor ben ingehuurd is, om innovatieve nieuwe concepten te ontwikkelen voor de bezorging van post en pakketten aan consumenten.  Op B2C-gebied is PostNL daar marktleider, bijvoorbeeld dankzij initiatieven als de bezorging van pakketten op zondag.” Hij ziet in samenwerkingen met thuiszorgorganisaties mogelijkheden voor aanvullende  diensten.

Bezorgnetwerken PostNL op elkaar afstemmen

Aanvullend onderzoekt hij de mogelijkheden om de bezorgnetwerken van de PostNL pakketten- en de brievendivisie meer op elkaar af te stemmen. “Die zijn complementair aan elkaar. De kleinschalige fulfilment past lokaal misschien wel beter bij het brievennetwerk, omdat het daar van een bulknetwerk kan profiteren. Een belofte om een pakket tussen 16.00 en 17.00 bij de consument af te leveren is zo goed na te komen.”

Trots op zijn resultaten als interimmanager

De veranderingen vergeten wel een behoorlijke aanpassing en daarvoor was PostNL dus op zoek naar een ‘buitenstaander’, zoals Nieuwenhuis het omschrijft. “We zijn kleinschalig gestart met pilots en proberen zo momentum te creëren. De grootste uitdaging daarbij is om goed helder te krijgen dat het afleveren van een pakket of een wasservice iets heel anders is dan het bezorgen van een aangetekend poststuk. Het vergt een andere aanpak. Een andere uitdaging is dat dit in feite een verandering is binnen een organisatie die in reorganisatie is.” Maar dat Nieuwenhuis ondanks de organisatorisch lastige situatie wel een verandering in gang heeft weten te zetten stemt hem trots. “Mensen zover te krijgen dat ze de bereidwilligheid tonen om nieuwe producten en diensten op te pakken, geeft me een enorm goed gevoel. Een plan goed uitdenken en op de juiste manier in de organisatie laten vallen, is hier zeker gelukt.”

‘Heb zin in BLMC Interim Challenge’

Dat de nog jonge interimmanager wel van een uitdaging houdt, bewijst hij met zijn inschrijving voor de BLMC Interim Challenge. “Ik ben competitief ingesteld en wil dus graag meedoen aan deze eerste verkiezing. Voor het interimvak bestaat er volgens mij ook niet iets vergelijkbaars. Ik ben erg benieuwd hoe een deskundige jury de deelnemers gaat beoordelen.”  Nieuwenhuis weet dat hij een case voorgelegd zal krijgen en dat hij deze onder andere aan een aantal theoretische kaders zal moeten toetsen. Een speciale aanpak die moet leiden tot succes heeft hij niet. “Ik ben van plan te gaan doen wat ik altijd doe en dat is putten uit eigen ervaring en analyseren waar het probleem zit en dat toetsen aan theorie die voorhanden is. Ik heb er erg veel zin in!”

Reageer op dit artikel