artikel

Sportheld kan logistiek manager veel leren

carrière & mensen

Sportheld kan logistiek manager veel leren

Bij veranderingen, ook in de logistiek, draait alles om energie. “Dit klinkt zweverig maar is juist heel rationeel”, zegt Bas Kodden, auteur van het boek ‘Word een held’. Volgens hem kunnen managers veel leren van topsporters. Bijvoorbeeld dat je rust moet creëren om energie bij te tanken en medewerkers laten ervaren wat de verandering heeft opgeleverd.

Dat verandermanagement geen zweverig maar een rationeel vakgebied is, illustreert Kodden aan de hand van het unfreeze, move, refreeze-model van Kurt Lewin, een goeroe op het gebied van verandermanagement. Het model beschrijft de drie stappen die je moet doorlopen om na een verandering tot de gewenste resultaten te komen. Met name die derde stap, refreeze, waarbij een organisatie de tijd moet krijgen om zich de nieuwe werkwijze eigen te maken, wordt volgens hem vaak vergeten.

Draaitol die niet van z’n plaats komt

“Ik zie veel bedrijven waar, alle goede bedoelingen ten spijt, de ene verandering op de andere wordt gestapeld. In plaats van dit de organisatie beter maakt, leidt het juist tot inertie en cynisme bij medewerkers. Het bedrijf is een soort draaitol geworden, waar intern continu van alles gebeurt, maar die, als je er van een afstandje naar kijkt verder nauwelijks van z’n plaats komt. Een organisatie moet na een verandering de tijd krijgen om energie bij te tanken. Ook moeten de verbeteringen, waar het project om was begonnen, zich kunnen manifesteren.”

Tour de France in bed gewonnen

Bas Kodden is onderzoeker op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling en verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit. In zijn boek ‘Word een held’  laat hij bekende Nederlandse (sport)helden aan het woord over hun visie op persoonlijke ontwikkeling en teambuilding aan de hand van voorgelegde managementtheorieën en persoonlijke belevenissen. “Iedere topsporter weet hoe belangrijk het is om rust te pakken. De Tour de France wordt in bed gewonnen, zeggen ze wel eens.”

Logistiek manager bewust bekwaam maken

Kodden houdt volgende week een presentatie op de masterclass Veranderkunde in de Logistiek. Zullen logistiek managers, die analytisch en procesmatig zijn ingesteld, zijn boodschap ook weten te waarderen?  “Ik weet dat logistiek managers rationeel zijn ingesteld. Maar het leiden van een verandering doen ze juist vaak op gevoel, blijkt ook uit de enquête die jullie hebben gedaan. Hiermee zijn ze onbewust onbekwaam, zo lijkt het.”

Juist door de combinatie van ratio met het gevoel kunnen logistiek managers volgens hem veranderingen ‘bewust bekwaam’ tot een succesvol einde brengen. Hij haalt een uitspraak van Einstein aan: “Alles wat kan worden gemeten, is niet noodzakelijkerwijs belangrijk; alles wat belangrijk is, kan niet noodzakelijkerwijs worden gemeten. Gevoel en ratio, ze zijn beiden belangrijk bij het doorvoeren van veranderingen.”

Sportheld als rolmodel

Waarom zijn het juist sporthelden waar logistiek managers zoveel van kunnen leren? Kodden: “Het is niet zo makkelijk om in deze tijd succesvol te zijn. Daarvoor moet je kunnen doorzetten en vasthouden aan je idealen of doelen. Sporthelden hebben die weg ook afgelegd en daarbij allerlei hobbels overwonnen. Ze zijn hierdoor voor mij een soort rolmodellen geworden, waar ook een logistiek manager zich aan kan optrekken.”

Spetterende afsluiter tijdens masterclass

Bas Kodden is de afsluitende spreker tijdens de masterclass Veranderkunde in de Logistiek die op 23 oktober in Eindhoven wordt georganiseerd. Hij zal de dag spetterend en verrassend afsluiten. Inschrijven voor deze masterclass is nog mogelijk. Bekijk hier het volledige programma.

Reageer op dit artikel