artikel

Edith Knörr: “Logistiek vecht om gehoord te worden”

carrière & mensen

Edith Knörr: “Logistiek vecht om gehoord te worden”
Edith Knörr

Vrouwen op verantwoordelijke posities in het logistieke –vakgebied zijn schaars. Bij velen staat de sector synoniem voor ronkende trucks en sfeerloze magazijnen. Toch zijn er genoeg vrouwen die met plezier dagelijks sturing geven aan logistieke processen en de ambitie hebben om in dit vak te groeien. Zo ook Edith Knörr.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

“Ik maak nu echt voor het eerst mee dat ik over een zwangerschap praat op mijn werk en dat na twintig jaar in de logistiek. Het is even wennen hoor. In mijn nieuwe functie als teamleider logistiek bedrijfsbureau bij de politie zitten veel meer vrouwen dan ik altijd gewend was. Voorheen werkte ik als logistiek manager in een distributiecentrum en daar bestond het personeelsbestand voor 99 procent uit mannen. Maar tijdens de uitvoering van het werk maakt het niet veel uit of je met mannen of vrouwen werkt, het gaat er meer om hoe je jezelf opstelt. Het voordeel van vrouw zijn in een mannenwereld is dat je als vrouw dingen eerder voor elkaar krijgt, je krijgt minder weerstand van de werkvloer. Het is lastig uitleggen waarom dat zo is, maar misschien weten de mannen dat zelf beter. Mannen zien je volgens mij minder als directe concurrentie.

 

Ik heb gemerkt dat juist mannen in het hoger management soms moeite met vrouwen hebben. Vrouwelijke managers geven meer leiding met gevoel, ze betrekken medewerkers sneller bij beslissingen en zijn veelal open en eerlijk tegenover de werkvloer. Medewerkers waarderen dit omdat ze weten waar ze aan toe zijn en hierdoor krijg je uiteindelijk meer gedaan van ze.

 

Mannen in het hoger management houden daarentegen liever afstand tot hun medewerkers, tot op het krampachtige af. Ze denken (of hopen) dat die afstand tot de werkvloer hun positie beschermt, maar daar geloof ik niet in.”

Wapens en munitie

“In mijn vorige functie als logistiek manager van een distributiecentrum werkte ik aan de fysieke uitlevering van voorraad. Ook in functies daarvoor heb ik me vooral met het orderverzamelen bezig gehouden. Op den duur vond ik dat dit veelal op hetzelfde neerkwam. Ik was toe aan iets anders en nu zit ik in het traject daarvoor. Bij de logistieke dienst werken ongeveer honderd mensen. Wij kopen kleding, wapens en munitie in voor de 55.000 agenten in ons land. Het is veel meer een administratieve dan een fysieke functie en voorlopig bevalt dit uitstekend. Ook is de overstap van een commercieel bedrijf naar de politie heel groot. Qua aantal orders bijvoorbeeld is het hier niet zo spannend. Maar als je hier iets niet goed doet, staat het wel gelijk in de krant.”

Knokken

“Ik heb nooit echt bewust gekozen voor de logistiek. Mijn HBO-opleiding was vooral gericht op IT. Tijdens mijn studie liep ik stage bij een groothandel waar ik een ERP-netwerk heb opgezet. Daarna bleek dat het voorraadsysteem helemaal niet klopte en vervolgens heb ik dat ook aangepakt. Zo ben ik eigenlijk de logistiek ingerold.

Logistiek is erg leuk, praktisch, een kwestie van logisch nadenken, en dat ligt me zeker wel. Wat ik vervelend vind, is dat de logistieke afdeling altijd harder moet knokken om gehoord te worden dan andere afdelingen. Omzet en verkoop zijn meestal belangrijker, dat zag ik in alle bedrijven waar ik heb gewerkt. Ik heb vaak moeten vechten om logistiek op de kaart te zetten. Logistiek is de basis van je bedrijf, als de logistiek niet goed in elkaar steekt dan begin je als verkoper uiteindelijk ook niets.”

 

Edith Knörr (40)

 

Samenwonend

 

Functie: Teamleider -Logistiek Bedrijfsbureau bij vts Politie Nederland

Contracturen: 36 uur -verdeeld over vier dagen

 

Opleiding: HBO Logistiek in Utrecht, APICS 1 module

 

Loopbaan: logistieke -manager bij BEDU Pompen, warehousemanager bij -ModusMedia, logistiek manager bij Agri Retail

 

 

Reageer op dit artikel