artikel

Vasco Werners, projectmanager Fabory

carrière & mensen

Vasco Werners, projectmanager Fabory
Vasco Werners, projectmanager Fabory

Voormalig studenten van de hoogste logistieke opleiding EMLog beantwoorden elkaars vragen op logistiek gebied. Dit keer reageert Vasco Werners op een vraag van Lennard Struijk (Voorne Partners) over de wijze waarop een gezonde logistieke organisatie te herkennen is. Vasco stelt een nieuwe vraag aan Robert Velu van LogiSearch.

Hoe herken je een logistiek gezonde organisatie?

Naar mijn mening wordt er binnen een logistiek gezonde organisatie nauwelijks intern gemopperd en ligt de focus vooral op optimalisering van de relaties met externe partijen, zoals klanten en leveranciers. Maar hoe zorg je ervoor dat er intern weinig gemopperd wordt, zeker in een land als Nederland, waarin iedereen een sterke eigen mening heeft en deze maar al te graag ventileert?

 

Ik ben van mening dat voornamelijk de structuur van een organisatie sterk bepalend is voor het gedrag van haar medewerkers. Een logistiek gezonde organisatie heeft mijns inziens een productgeoriënteerde organisatiestructuur met getalenteerde mensen (denkende doeners) in de lijn. De organisatiestructuur is eenvoudig en duidelijk voor iedereen. Er is daarnaast een duidelijke visie vanuit het management en iedereen is hiervan doordrongen.

 

De belangrijkste prestatie indicatoren worden afdelingsoverstijgend gemeten en gecommuniceerd om suboptimalisatie zo veel mogelijk te voorkomen. Er wordt gewerkt volgens een bepaald ritme en er heerst rust. Door gestandaardiseerde processen ritmisch te laten verlopen wordt er efficiënt gewerkt en kan er bewegingsruimte vrij gehouden worden voor flexibiliteit. Rust wordt gerealiseerd door processen van kop tot staart te visualiseren, de regelmogelijkheden van medewerkers te verhogen, een maximale beheersing van data-integriteit en vooral door een sterke focus op exception handling.

 

De gedachte achter exception handling is om medewerkers zo optimaal mogelijk in te zetten door ze vooral te laten focussen op excepties, wat wel betekent dat de basis echt dient te staan als een huis. Constante focus op excepties en vooral het verminderen van deze ‘verrassingen’ zal zorgen voor steeds meer rust. En doordat er binnen een logistiek gezonde organisatie weinig energie verloren gaat aan intern gemopper, omdat het eigen huis simpelweg op orde is, blijft er veel energie over om te investeren in een vergaande integratie met externe partijen in de logistieke keten.

 

Binnen mijn huidige afdeling zijn we al zeer ver met de visualisering en standaardisatie van processen, zowel binnen de afdeling als afdelingsoverstijgend. Tevens werken we zoveel mogelijk volgens een bepaald ritme om zo efficiënt mogelijk te kunnen opereren. De recente implementatie van SLIM4 heeft ons daarnaast enorm geholpen om ons nog beter te kunnen focussen op excepties. Daarbij gebruiken we SLIM4 als een operationele tool (voor forecasting- en voorraadexcepties), maar ook als een data warehouse dat volautomatisch onze logistieke rapportages voorziet van up-to-date informatie. Door deze doorgevoerde verbeteringen is de afdeling steeds beter op orde en zijn we in staat om veel energie te besteden aan afdelings- en bedrijfsoverstijgende verbeteringen.

 

 

Mijn ervaring met EMLog

Ik heb voornamelijk veel geleerd van de interactie met andere EMLog studenten. Je krijgt namelijk enorm veel inzicht in problemen en oplossingen binnen andere organisaties.

 

Omdat ik al een Bachelor ‘Logistiek Management’ en een Master ‘Bedrijfswetenschappen’ op zak had, voordat ik begon aan de EMLog opleiding, was de theoretische toegevoegde waarde helaas niet van het niveau wat ik had gehoopt (nogal wat herhaling). Desondanks is het wel zo dat ik, met enkele jaren werkervaring op zak, de theorie veel beter kon plaatsen en daardoor zie ik de EMLog opleiding zeer zeker als een enorme verrijking.

 

Vraag aan Robert Velu van LogiSearch:

Goed leiderschap is natuurlijk ook van cruciaal belang in een logistiek gezond bedrijf. Maar wat is eigenlijk goed leiderschap? Vandaar de volgende vraag voor Robert Velu van LogiSearch:
Waaraan herken je een goede Supply Chain Director/COO?


Over de auteur

Naam:

Geboortejaar:

Bedrijfsnaam: Functie: Project Manager

Contactgegevens:

EMLog succesvol afgesloten in:   

Vasco Werners
1975
Fabory
vasco.werners@fabory.com
2006

 

Opleiding en werkervaring

In totaal heb ik acht jaar werkervaring waarvan de laatste twee jaar als Supervisor Inventory Planning en Project Manager binnen Fabory (Master in Fasteners). De eerste jaren van mijn carrière heb ik gewerkt bij drie divisies van Johnson & Johnson in diverse logistieke rollen.

Reageer op dit artikel