artikel

Robert Velu, managing partner Logi-Search

carrière & mensen

Robert Velu, managing partner Logi-Search
Robert Velu

Voormalig studenten van de hoogste logistieke opleiding EMLog beantwoorden elkaars vragen op logistiek gebied. Dit keer reageert Robert Velu op een vraag van Vasco Werners (Fabory) over de wijze waarop een gezonde logistieke organisatie te herkennen is. Robert stelt een nieuwe vraag aan Paul van Gils van JF Hillebrand.

Waaraan herken je een goede Supply Chain Director/COO?

 

In mijn huidige functie selecteren en plaatsen wij Supply Chain professionals. Wij spreken met HR-managers en/of directieleden voor de invulling van vacatures. Deze gesprekken geven ons een goed beeld van de gewenste en gevraagde competenties van een ideale Supply Chain Director/COO.

 

Bestaat de ideale Supply Chain Director/COO?

Het succes van een Supply Chain Director/COO wordt bepaald door zijn/haar persoonlijkheid in combinatie met de bedrijfscultuur. Welke factoren bepalen de bedrijfscultuur? Wat voor bedrijf is het, een multinational of een midden- en klein bedrijf? Welke stijl van leidinggeven, directief of delegerend? Maar bovenal in welke fase bevindt het bedrijf zich; groeiend, consoliderend of krimpend? De diverse invalshoeken maken het onmogelijk "de ideale Supply Chain Director" te benoemen.

 

Nee, de ideale Suppy Chain Director/COO bestaat niet!

Er is een aantal competenties dat terugkerend wordt gevraagd. Uit een lijst met meer dan 50 competenties haal ik onderstaand de relevante competenties van een Supply Chain Director/COO. De vaardigheden zijn te verdelen in drie groepen: persoonlijke, sociale en technische vaardigheden.

 

Persoonlijke kenmerken zoals charisma en gedrevenheid:
 

  • Charisma en overtuigingskracht. Een man/vrouw die al bij binnenkomst een rustige, zelfverzekerde, onuitwisbare indruk maakt
  • Gedrevenheid en passie. De COO’s zijn in hun gedrevenheid ook mateloos geïnteresseerd in wat er op andere afdelingen en buiten de organisatie gebeurt. Bijvoorbeeld, de (nieuwe) klanten, een leverancier, nieuwe producten of een nieuw ERP-systeem?

 

Sociale vaardigheden zoals luisteren en planmatig handelen:
 

  • Luisteren, samenvatten en doorvragen. Ze luisteren en denken in oplossingen
  • Planmatig handelen. De COO’s zijn meesters in het plannen, delegeren en prioriteiten stellen. Deze drieluik van plannen, delegeren en prioriteiten stellen maakt ze redelijk stressbestendig

 

Technische vaardigheden zoals cijfermatig en vakinhoudelijke kennis:
 

  • Cijfermatig en analytisch. Ze hebben de belangrijkste KPI’s paraat. Ze weten wat er speelt in de organisatie en kennen de achterliggende cijfers. Ze zijn met regelmaat in de operatie (winkel, DC of productie) te vinden
  • Vakkennis
     

Vraag aan Paul van Gils

Ik draag het stokje graag over aan Paul van Gils. Hij is Global Operations Manager bij de SCM divisie van JF Hillebrand. Mijn vraag aan hem is:
 

  • Hoe kun je daadwerkelijk integraal Supply Chain Management voeren met voordelen voor alle partijen als er zich binnen de supply chain zeer dominante partijen bevinden.

Over de auteur

Naam

Geboortejaar
Bedrijfsnaam
Huidige functie
Contactgegevens 

Welk jaar EMLog succesvol afgesloten

Robert Velu  

1961

Logi-Search 

Managing Partner sinds 2009

rvelu@logi-search.nl

MigB in 1995 en EMlog afgerond in 2002

 

Persoonlijke EM-log ervaring:

Mijn persoonlijke ervaringen met de MigB en EM-Log begonnen in 1994 De Koningshof in Veldhoven, 12 maal 3-daagse blokken en 2,5 meter mappen en  boeken. Toen was je zonder BlackBerry en zonder Laptop nog even weg van de wereld. 

Mede door de Mig/EM-log opleiding kreeg ik beter inzicht in de werking van het complexe supply chain proces. Aan welk radertje moet je draaien om producten geforecast, ingekocht, geproduceerd, opgeslagen en gedistribueerd te krijgen.

De laatste jaren gebruik ik mijn kennis om te luisteren naar de kandidaten. Ik probeer te begrijpen wat ze inhoudelijk weten en wat ze er in de praktijk mee doen.

  

Opleiding en ervaring

HTS Bedrijfskunde (EB-Tilburg), MigB/Emlog, Six Sigma Green Belt, Insead Supply Chain Course, Oliver Wight S&OP, Kepner Tregoe managementtrainingen. Robert Velu heeft diverse functies van operationeel in een winkel en DC tot een Supply Chain Manager Benelux vervuld.

Sinds 2008 bij Logi-Search en nu managing partner met Ineke van der Sluijs.

Reageer op dit artikel