artikel

5. Salaris – financiële en niet-financiële voordelen

carrière & mensen

5. Salaris – financiële en niet-financiële voordelen
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Hoe verschillen de salarispakketten tussen verschillende regio’s, hiërarchieniveau’s en functies in de logistieke en supply chain sector? Zijn de salarissen toegenomen over het afgelopen jaar? Zijn de logistieke professionals tevreden met hun salarispakket en bonussen? Europhia Consulting voert een wereldwijd onderzoek.

Op alle fronten, van starter tot directie, doen we wat betreft het salaris onder voor de Duitsers. De Duitsers verdienen gemiddeld 80.315 euro en de Nederlandser 65.817 euro. Dat blijkt uit het internationaal logistiek onderzoek door Europhia Consulting. De Belgen komen tot 58.873 euro.

 

Het ‘salaris’ en alles wat daarbij komt kijken vormt het vijfde en een na laatste onderdeel van onderzoek door Europhia Consulting. Ruim 2.000 logistiek en supply chain professionals uit 35 verschillende landen deden mee aan dit deel van het onderzoek. Het overgrote deel zit qua leeftijfd tussen de 25 en 44 jaar. Een kwart hiervan is vrouw.  

 

Bekijk onderstaande tabel voor de verschillende salarissen tussen onder meer Duitsers, Belgen en Nederlanders: 

 

 

Vrouwen Azië verdienen slecht

Wereldwijd is elf procent van de logistiekelingen absoluut ontevreden over het salaris dat ze maandelijks binnenkrijgen. Vrouwen verdienen in Azië 34 procent minder dan mannen, in Europa is dat zes procent en in Amerika 20 procent. In Europa is ruim de helft tevreden over het salaris en 44 procent niet, deze aantallen zijn vergelijkbaar met Amerika. In Azië daarentegen is maar liefst 66 procent ontevreden en 34 procent niet. In Azië liggen de verwachtingen over komende salarisstijgingen wel een stuk hoger dan in de andere twee continenten.  

 

 

 

Europeanen zakken liever niet

Hoe meer de logistiekeling verdient hoe meer tevreden hij is. Ruim 36 procent van de starters en niet-management is tevreden over het salaris tegenover 49 procent van het management. Op directienieveau is 79 procent tevreden.  

In Europeanen blijken minder enthousiast over een nieuwe baan met een lager loon. In Amerika en Azië stapt men vaker over naar een andere, uitdagender baan met perspectieven, ook als het loon wat lager uitvalt.

 

Ook is in het onderzoek gekeken naar anderen financiele en niet-financiele onderdelen van het werk. Opvallend is dat de Europeanen een goed pensioen het belangrijkste vinden van een contract, in zowel Azië als Amerika staat dit veel lager.

 

Bekijk het gehele rapport hier:  

 

 Global Salary development Survey – Logistics Supply Chain Sector.

 

De zes modules:

 • Carrière motivatie
 • Wat maakt een werkgever aantrekkelijk?
 • Balans in werk en vrije tijd – werkgerelateerde stress
 • Vrouwen in de logistiek
 • Salaris – financiële en niet-financiële voordelen
 • De opinie van Jong Talent over de sector

   

  Lees ook:

 • Reageer op dit artikel