artikel

Supply chain is het beste wat me is overkomen

carrière & mensen

Supply chain is het beste wat me is overkomen
Jan Broekhuisen

Jan Broekhuisen (36) had in eerste instantie geen carrière uitgestippeld in de Supply Chain. Bij Coca-Cola Enterprises (CCE) begon hij als leidinggevende in een productieomgeving en na een paar jaar maakte hij succesvol de overstap naar de logistiek van de frisdrankengigant. “Ik werk graag in een vakgebied dat volop in beweging is en waar ik met mensen werk. De logistiek binnen Coca-Cola bood me die kans.”

In het bezit van de propedeuse van de opleiding Technische Natuurkunde aan de Technische Hogeschool Eindhoven kwam Broekhuisen in 1995 terecht bij Coca-Cola. “Aanvankelijk in een functie in een productieomgeving, waar ik veel geleerd heb doordat deze afdeling nog nieuw was en van de grond moest worden opgebouwd. Dat smeekte naar meer!”

 

Hoofdstraat

Hij kwam er dan ook al snel achter dat logistiek binnen CCE een veel crucialere rol vervult. “Dat gegeven was voor mij aanleiding om te solliciteren naar een logistieke functie.” Die switch heeft Broekhuisen geen windeieren gelegd. Na zijn sollicitatie begon Broekhuisen in 1998 als Manager Cooler Services. In 2004 wist hij zich op te werken tot wat hij zelf noemt de ‘hoofdstraat’: Manager Logistiek bij Coca-Cola. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor alle beschikbare producten van de frisdrankproducent in Nederland zowel in de warehouses als bij de klant. Hij houdt zich bezig met het verlagen van out-of-stocks, de nationale distributie en het overleg met transporteurs. Broekhuisen geeft leiding aan 110 vaste medewerkers in Dongen en zestig medewerkers in het telcentrum. “Deze functie is geknipt voor mij omdat ik zelf altijd denk in kansen en oplossingen en die ook kan realiseren

omdat mijn werkgever me daar ook alle ruimte voor geeft.”

Kansen omzetten in goede resultaten zijn volgens Broekhuisen in de logistieke omgeving waarin hij werkt alleen te behalen als je in staat bent om een grote groep mensen te managen met een hoog human factor gehalte. “Dat is ook wat me zo aanspreekt: Als leidinggevende kun je samen met een groep mensen kansen omzetten in een klinkend resultaat. Maar om succesvol een project wilt leiden, is het wel de kunst om die mensen te vinden die beschikken over de juiste profielen om gezamenlijk succesvol te kunnen zijn in het team.”

 

Voorbeeldfunctie

De projectmatige kant is een facet dat Broekhuisen binnen de logistiek absoluut aanspreekt. “De dagelijkse operatie draaiende houden is goed te doen. De uitdaging is juist om met een team er voor te zorgen dat die dagelijkse routine wordt veranderd, zodat je business op langere termijn nog meer zal groeien. In mijn rol van manager logistiek is dat een kwestie van samenwerken, handen uit de mouwen steken, het goede voorbeeld geven en gaan voor het succesvolle eindresultaat.”

Die hang naar (logistiek) succes werd voor Broekhuisen vorig jaar vervuld toen onder zijn leiding een retoursysteem werd geïntroduceerd voor de nieuwe éénmalige statiegeldflessen van Coca-Cola. Dat systeem is later door het CBL en de industrie tot standaard verheven voor de hele branche. Alle schakels profiteren daar nu van. “Het mooie is dat we onder grote druk er in geslaagd zijn om een succesvol eindresultaat af te leveren. Dat is voor mij ook in zijn algemeenheid een belangrijke drijfveer: niet aan de zijlijn staan binnen een bedrijf, maar creatief bezig zijn en gezamenlijk iets bereiken binnen de totale logistieke keten. In andere vakgebieden ben ik nog niet tegengekomen dat je vanuit je positie in staat bent om in de totale keten veel te verbeteren in plaats van maar een klein stukje. Wat dat betreft kan ik gerust stellen dat de supply chain het beste is wat me is overkomen…

 

Logistieke capaciteiten

Logistiek lijkt Broekhuisen dan ook letterlijk te zijn ‘overkomen’, want hij had binnen deze tak van sport toch niet echt een traject uitgestippeld. “Achteraf gezien is het geen toeval dat ik daar in terecht ben gekomen. Als kind was ik een ontdekkertje en wilde ik weten hoe de dingen werkten en of het niet beter of anders kon. En in de logistiek valt nog zoveel te ontdekken en te verbeteren dat dat prima aansluit bij mijn karakter.”

 

Reageer op dit artikel