nieuws

Kuehne + Nagel Tiel mag mega-dc in Tiel verder afbouwen

Warehousing 1463

Logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel mag het al gedeeltelijk gebouwde distributiecentrum in logistieke hotspot Tiel verder afbouwen. De Raad van State verwierp donderdag de bezwaren van omwonenden tegen de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het mega-distributiecentrum aan de rand van logistiek bedrijvenpark Medel.

Kuehne + Nagel Tiel mag mega-dc in Tiel verder afbouwen

Eerder vingen de omwonenden al bot bij de rechtbank in Arnhem. Ze vinden het dc van 15 meter hoog een zware aantasting van de landelijke omgeving. Ook is er de vrees voor ‘een aantasting van het woon- en leefklimaat’. De gemeente Tiel had volgens de omwonenden meer rekening moeten houden met de overgang van het bedrijventerrein naar het landelijke gebied, meldt Stadtiel.nl.

Dc zou niet passen in omgevingsplan

De advocaat van de omwonenden voerde onlangs tijdens een zitting van de Raad van State op dat de gemeente bij het verlenen van de vergunning had moeten kijken naar het zogeheten beeldkwaliteitsplan voor logistiek bedrijvenpark Medel. Daarin worden eisen gesteld voor een goede inrichting van het terrein en de vormgeving van gebouwen. Als de gemeente de vergunning had getoetst aan dit plan, dan had de overgang naar het landelijke gebied minder storend moeten zijn.

Langs het pand ligt een groene wal

De Raad stelt in zijn uitspraak dat Tiel dit beeldkwaliteitsplan niet hoefde te toetsen bij het verlenen van de omgevingsvergunning aan WDP, dat het dc ontwikkelt en straks ook eigenaar is van het pand waarin Kuehne + Nagel is gehuisvest. De gemeente vindt overigens dat de overgang tussen het bedrijventerrein en het landelijke gebied wel goed is met dit pand. Er loopt langs het dc voor een groot deel een hoge groene wal.

Raad: rondom het dc zijn voldoende parkeerplaatsen

De Raad verwierp ook de bezwaren over het aantal parkeerplaatsen bij het distributiecentrum. De omwonenden stellen dat dit aantal te laag is ingeschat en dat daardoor parkeeroverlast dreigt bij hun woningen. De Raad op zijn beurt stelt dat het aantal parkeerplaatsen voldoet aan de eisen gesteld in de Bouwverordening. Dit bezwaar is in de ogen van de Raad niet realistisch. Als er al te weinig parkeerruimte bij het distributiecentrum zou zijn, dan is het niet logisch dat dan in de buurt van de omwonenden geparkeerd zal worden. Parkeerders moeten dan minstens anderhalve kilometer lopen naar de ingang van het distributiecentrum. In de conclusie van de uitspraak van donderdag stelt het hoogste adviesorgaan dan ook dat het zich achter de eerdere uitspraak van de rechtbank in Arnhem schaart.

Reageer op dit artikel