nieuws

Kuehne + Nagel wil hoogste niveau automatisering

Warehousing 3206

Alle processen zoveel mogelijk automatiseren. Met dat doel voor ogen zet Kuehne + Nagel maximaal in op innovatieve technologie, zowel binnen als buiten de warehouses.

Kuehne + Nagel wil hoogste niveau automatisering
Martin Kolbe

De formele opening van nieuwe innovatiecentra in zowel Utrecht als Singapore is aanleiding voor de logistiek dienstverlener om nog eens alle aandacht te vestigen op nieuwe technologie. Eerder al paste Kuehne + Nagel robottechnologie toe in het dc op Lage Weide. Nu is daar een brede waaier van automatisering te zien, variërend van drones, tot vision en van cobots tot gamification.

‘Er is geen silver bullet’

Martin Kolbe, CIO van Kuehne + Nagel, zegt vol te willen gaan voor automatisering en daarmee op technologisch gebied een toonaangevende positie in te nemen. De ambitie luidt niet minder dan een compleet data driven service provider.
“Concreet betekent dit dat we gebruik gaan maken van elke beschikbare technologie. Want er is geen silver bullet, niet een wondermiddel dat in iedere situatie te beste oplossing is. Iedere technologie biedt nieuwe kansen. Daarom gaan we daar de komende jaren zoveel mogelijk ervaring mee op doen om te ontdekken wat we kunnen gebruiken en met welke klanten op welke sites.”

Zoveel mogelijk manueel werk voorkomen

Op de lange termijn moet de strategie volgens Kolbe leiden tot volledige automatisering. Zover is het nog niet, maar dat is wel het punt op de horizon. “We willen maximaal inzetten op automatisering in alle aspecten van de business, die zich daar voor lenen. Natuurlijk is dat nog een lange weg en blijven we nog veel manuele werkzaamheden doen. Maar door nu op uitgebreide schaal te experimenteren met diverse technologieën samen met klanten en samen met partners, zijn we straks in staat om een volgende stap naar te zetten naar volledig geautomatiseerde processen.”

robotisering

Samenwerking met diverse technologiepartners

Veel hoop heeft Kolbe gevestigd op smart sensortechnologie; sensoren die elkaar probleemloos weten te vinden en met elkaar in contact staan. Zowel in interne processen als elders in de supply chain zal de meest moderen sensortechnologie de basis vormen van de innovaties binnen Kuehne + Nagel.
Mede daarom heeft het bedrijf recent een exclusieve samenwerkingsovereenkomst gesloten met Honeywell. Dit bedrijf ziet de logistiek dienstverlener als belangrijke partner in de toepassing van nieuwe scan- en communicatietechnologie. Eén van de oplossingen staat al in Utrecht en betreft een slim scansysteem om in een oogwenk de dimensies van pakket vast te stellen.
Een andere partner is Universal Robots, die zich specialist noemt in collaboratieve robotisering – het creëren van werkplekken die deels manueel, deels door robots worden bediend. Van deze fabrikant heeft Kuehne + Nagel een robotopstelling staan voor het automatisch picken van colli op pallets. Daar is ook een AGV toepassing aan toegevoegd.

Drones, vision, voice en gaming

Vrijwel alle huidige innovaties op orderpickgebied zijn terug te vinden in het Utrechtse dc. Er is een opstelling met een drone voor voorraadtelling en het identificeren van lege palletlocaties. Misschien dat naderhand ook gekeken wordt naar het monitoren van temperatuurgevoelige goederen en naar beschadiging van pallets die in opslag staan.
Vision is een ander thema. Met twee modellen van smart glasses is Kuehne + Nagel proeven aan het doen, gekoppeld aan een RFID polsband om te scannen of het handmatig gepickte product in het juiste bakje wordt gelegd. Voice is ook onderwerp van nadere studie, maar dan vooral om te zien of de techniek ook interessant bij het laden en lossen van vrachtwagens.
Interessant is ook de toepassing van gaming technologie om orderpickers op een snelle – en ook attractieve – manier langs de picklocaties te loodsen.

Moderne hulpmiddelen in het magazijn

Verder is het bedrijf aan het onderzoeken in hoeverre de semi-autonoom werkende orderpicktrucks de interne processen kunnen verbeteren. In Utrecht zijn een iGo Neo truck van Still op proef, net als een EasyPilot Follow van Jungheinrich. Het Exoskelet van Laevo is op deze locatie aanwezig, evenals een nieuwe wikkelrobot van Tallpack, die overal in het dc palletladingen kan omwikkelen. Nieuw is ook een Zwitserse (Kemaro) variant op de grasmaairobot, die als een volautomatische stofzuiger zijn rondjes maakt tussen de magazijnstellingen.

robotisering

Arjan van Baarle

Innovatie, maar niet vanuit ivoren toren

Het is vooral de combinatie van technieken die Kuehne + Nagel de voorsprong moet gaan opleveren. De technologie is op zichzelf overal in de markt beschikbaar. “Maar samen met partners en klanten werken we aan praktische toepassingen op sites waar combinaties van technieken maximaal tot zijn hun komen”, zegt Arjan van Baarle. Hij is nu voor verantwoordelijk voor de uitvoering van de innovatiestrategie van dit bedrijf. Voorheen was hij sitemanager in Utrecht.
“Niet overal gaan we dezelfde oplossingen gebruiken. We moeten goed kijken waar een bepaalde technologie zinvol is. Maar we willen zeker niet vanuit ivoren toren oplossingen aandragen, die eigenlijk ver van de operatie. Daarin verschillen we denk ik van andere logistieke bedrijven die met innovatie bezig zijn en van bovenaf innovatieprojecten opstarten.”

Foto's

Reageer op dit artikel