nieuws

Automatisch magazijn voor plaatmateriaal

Warehousing 1092

Een Zwiterse timmerfabriek liet een volautomatisch magazijn voor opslag van bouwplaten inrichten. Soms wegen de plaatpakketten wel 4 ton, desondanks een compacte installatie ontstaan.

Automatisch magazijn voor plaatmateriaal

Het hart van de nieuwbouw van Robert Fehr AG in het Zwitserse Andelfingen bestaat uit een volautomatisch opslagsysteem voor plaatmateriaal van maximaal 6.000 x 2.500 millimeter brede houten platen. De magazijntechniek, de stellingsbedieningsapparatuur en de besturing komen van OHRA. Robert Fehr was ooit een timmerwerkplaats. Tegenwoordig loopt het aanbod van keukens via buiten- en binnendeuren tot complete binnenhuisinrichting. Het bedrijf heeft als kernwaarde de ecologische verwerking van grondstoffen uit de omgeving. De succesvolle aanpak maakte nieuwbouw en dus ook uitbreiding van de timmerwerkplaats, de fabriekshal en het magazijn noodzakelijk. Robert Fehr heeft momenteel ongeveer 60 medewerkers in dienst

 

Bijzonder aan het automatische magazijn is de compacte bouwwijze en het intensieve ruimtegebruik. Dat maakt een hoge opslagcapaciteit en lage opslagkosten mogelijk. Het 40 meter lange automatisch magazijn met één gangpad biedt plaats aan diverse plaatmaterialen voor binnenhuisinrichting en timmerwerk. Het magazijn strekt zich uit over twee verdiepingen, het beladen gebeurt aan de zijkant via de tweede verdieping. De soms wel 4 ton zware pakketten van bouwplaten, MDF-, spaan- en sandwichplaten worden in twee enkelzijdige draagarmstellingen opgeslagen, het bovenste van de negen stellingniveaus bevindt zich op een hoogte van 7,5 meter, de maximale opslagdiepte bedraagt 2.500 millimeter.

Snel aanpassen indien nodig

Om meer flexibiliteit in de hoogtes van de verschillende opslagniveaus te bereiken en daarmee het ruimtegebruik nog verder te verbeteren, kunnen de individuele draagarmen in een 50 millimeterraster in de stellingstaanders worden ingehangen (standaard is 100 millimeter). Omdat de armen niet worden verschroefd, kunnen de stellingen snel en zonder gereedschap aan veranderende artikelafmetingen worden aangepast. Stelschroeven maken eenvoudig op niveau plaatsen van de draagarmniveaus mogelijk.
De automatische handling van de platen leidt niet alleen tot een hoge opslagcapaciteit op het beschikbare oppervlak, maar vermindert ook het risico op schade aan de stellingen en opgeslagen goederen. Tegelijkertijd konden de processen bij het binnenkomen van de goederen door de installatie  worden versneld.

Meerdere opslagsystemen ingericht

Robert Fehr gebruikt al twintig jaar lang stellingsystemen van OHRA. De fabrikant uit Kerpen (Duitsland) heeft zich gespecialiseerd in stellingsystemen voor de houthandel en presenteert zichzelf als Europees marktleider in draagarmstellingen. Bij de nieuwbouw van het bedrijf worden niet alleen het automatische magazijn, maar ook andere opslagzones, zoals het fineermagazijn en een buitenopslag, uitgerust met draagarmstellingen van dezelfde leverancier.

Reageer op dit artikel