nieuws

Linde neemt de start-up Comnovo over

Warehousing 110

Linde Material Handling heeft de Duitse start-up Comnovo overgenomen. Het stelt Linde in staat om extra veiligheidsoplossingen en innovatieve techniek op het gebied van positioneringsapparatuur voor voertuigen leveren.

Linde neemt de start-up Comnovo over

Linde Material Handling biedt al ondersteuningssystemen voor heftruckbestuurders die helpen om ongevallen te voorkomen. Het bedrijf breidt nu haar veiligheidsportfolio uit door een innovatieve jonge onderneming over te nemen.

Waarschuwen met signalen en trillingen

Start-up Comnovo heeft een innovatief positioneringssysteem ontwikkeld: het werkt op basis van ultrabroadbandtechnologie en waarschuwt door middel van signalen en trillingen personen voor naderende voertuigen. Het bijzondere is dat het systeem dankzij een hoge frequentie van tenminste vier gigahertz door pallets, roldeuren en zelfs muren heen kan ‘kijken’, tot op een nauwkeurigheid van tien centimeter.

Het systeem werd ontwikkeld door Comnovo-oprichters Dr. Andreas Lewandowski, Dominik Gerstel en Volker Köster. Het bedrijf blijft zelfstandig opereren, waarbij Lewandowski de leiding houdt over de productontwikkeling en -integratie als algemeen directeur.

Lees ook: Material handling: size matters

Onderzoek

Het team van oprichters heeft onderzoek gedaan op het gebied van positioneringssystemen bij het Communicatienetwerkeninstituut van de Technische Universiteit van Dortmund. Lewandowski behaalde zijn doctoraat op het gebied van inpandige positioneringssystemen op basis van radiofrequentie. “Voor de auto kennen we al een grote verscheidenheid aan ondersteuningssystemen, zoals automatische afstandscontrole, botsingswaarschuwing en navigatiesystemen. We wilden dit toepassen op de uitdagingen in de interne logistiek. Dat wil zeggen, een werkveld dat wordt gekenmerkt door een constant toenemende goederenstroom en daardoor een grotere complexiteit van processen”, aldus Lewandowski.

Ook interessant: Material Handlingdag: Op weg naar robotisering roadmap 2030

Ultrabroadbandtechnologie

Het is precies daar dat de ultrabroadbandtechnologie een extra voordeel biedt, aangezien extreem nauwkeurige positionering een essentieel vereiste is in het beheer van voertuigparken. “Het systeem kan erg snel routes optimaliseren en daardoor bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde heftruck voor een transportorder of het meest geschikte acculaadstation kunnen opsporen,” voegt Lewandowski toe.

Zero-ongevallen

Door Comnovo over te nemen heeft Linde MH opnieuw een stap voorwaarts genomen in haar veiligheidsinitiatief. Linde MH laat zich leiden door een “zero-ongevallen” beleid.

Andreas Krinninger, voorzitter van de directie bij Linde Material Handling: “Als partner die materiaalstroomoplossingen biedt aan onze klanten, hechten we groot belang aan de vraag hoe we passieve en actieve veiligheid in het gebruik van heftrucks kunnen vergroten. In Comnovo hebben we een dynamische en creatieve partner gevonden, met een innovatief technologisch portfolio. Samen zullen we Linde’s assortiment aan ondersteuningssystemen vergroten en ze op systematische wijze door ontwikkelen voor onze klanten.”

Lees ook: Linde neemt drone mee het magazijn in

Reageer op dit artikel