nieuws

Schaalvergroting en hoogbouw zetten door in Logistiek vastgoed

Warehousing 1257

Logistiek vastgoed zal ook in 2017 worden gedomineerd door hoogbouw en schaalvergroting. Groeiende schaarste aan modern logistiek vastgoed zal de huurprijs laten stijgen.

Schaalvergroting en hoogbouw zetten door in Logistiek vastgoed
Het distributiecentrum van Lidl in Waddinxveen is op dit moment 'het meest duurzame dc van Nederland' met de hoogste BREEAM - 'Outstanding' - score. Foto: Roel Dijkstra

De totale logistiek voorraad is sinds 2000 met 87% gegroeid tot het huidige niveau van circa 28,6 miljoen m². Grootschalige distributiecentra ofwel groter dan 40.000 m², groeide in dezelfde periode met meer dan 112%. Dat en meer concludeert JLL in zijn rapport Outlook Logistiek. 

XXl distributiecentra

Van de totale voorraad logistiek is ruim een vijfde een XXl dc. De toename van XXL-warehouses doet zich met name voor binnen een selectief aantal logistieke hotspots. Voorbeelden hiervan zijn Groot-Amsterdam, GrootRotterdam, Tilburg en Venlo. Zo kondigde Vida XL onlangs aan het grootste e-commerce dc van Nederland te bouwen. Plus heeft een XXL dc in Tiel gepland.

Hoogbouw magazijnen

Naast schaalvergroting gaan we in de nabije toekomst ook meer hoogbouw distributiecentra zien.  De ontwikkeling van hoogbouw distributiecentra gaat zich voornamelijk voordoen bij distributiecentra waar e-commerce goederen worden opgeslagen.

Prijsstijging logistiek vastgoed

De verwachte huurprijs stijging vanwege de groeiende schaarste aan modern logistiek vastgoed blijft vooralsnog uit. Oorzaak is de toenemende vraag naar nieuwbouw, Die kan momenteel goedkoper worden gerealiseerd vanwege de lage aanvangsrendementen.

Sterke verschillen per regio

Voor 2017 verwacht JLL een driedeling wat betreft huurprijsontwikkeling. Allereerst zijn er locaties waar de huurprijs licht gaat stijgen. Deze locaties, zoals Tilburg, Venlo en Eindhoven worden gekenmerkt door weinig modern aanbod en nauwelijks tot geen nieuwbouw mogelijkheden.

Stabiele huurprijs

Ten tweede zijn er locaties waar de huurprijs stabiel blijft. Dit zijn veelal locaties waar er momenteel een schaarste is aan direct beschikbaar aanbod, maar waar nog voldoende ontwikkelpotentieel is. Voorbeelden hiervan zijn Utrecht, Nieuwegein en Rotterdam.

Daling prijzen

Ten derde zijn er locaties waar de huurprijs gaat dalen. Het huidige relatief ruime aanbod tezamen met ruim voldoende ontwikkelpotentieel gaat hier zorgen voor een huurprijsdaling. Voorbeeld hiervan is de locatie Schiphol. Door het lage aanvangsrendement voor logistiek vastgoed kan hier momenteel nieuwbouw worden ontwikkeld met een huurprijs rond de € 75 per m² per jaar. Dit terwijl de huidige vraaghuurprijs nog € 85 per m² per jaar bedraagt.

 

Reageer op dit artikel