nieuws

Apotheeklogistiek ziekenhuizen kan en moet efficiënter

Warehousing

Er valt nog veel te verbeteren aan de efficiency van de logistiek van ziekenhuisapotheken. Een decentrale aansturing van het logistieke proces kan de flexibiliteit verhogen en de retouren verlagen.

Apotheeklogistiek ziekenhuizen kan en moet efficiënter

Ziekenhuizen staan vandaag voor grote uitdagingen:  er moet bespaard worden zonder op kwaliteit of servicegraad in te boeten. Hiervoor kijkt men doorgaans naar besparingen op personeel, het uitstellen van investeringen of het verhogen van supplementen voor patiënten en niet meteen naar de apotheekprocessen. Terwijl apotheekartikelen tot 90 procent van de totale voorraadwaarde vertegenwoordigen.

Ziekenhuizen worstelen door de diversiteit van de artikelen vaak met de logistieke organisatie ervan. Een efficiëntere apotheeklogistiek kan zorgen voor belangrijke besparingen en draagt bij aan betere zorgverlening. Dat concludeert het Vlaams Instituut van de Logistiek (VIL) na onderzoek. VIL heeft samen met 17 Belgische ziekenhuizen en logistieke dienstverleners de ideale processen voor de organisatie van apotheeklogistiek binnen ziekenhuizen uitgewerkt.

Elektronisch voorschrift

De traceerbaarheid van medicatieverbruik kan beter. Dit is niet enkel noodzakelijk voor de patiëntveiligheid maar ook om juist te kunnen factureren. Om de beschikbaarheid van de juiste medicatie op het juiste moment en de traceerbaarheid tot aan het bed van de patiënt te garanderen is automatisering aangewezen. Dit kan niet zonder de introductie van het elektronisch voorschrift. De meerderheid van de Vlaamse ziekenhuizen werkt vandaag nog steeds, al dan niet deels, met papieren voorschriften wat zorgt voor veel manueel (administratief) werk en fouten.

Unidoses en scanbaar

Om de medicatiecirkel te kunnen sluiten en foutieve toedieningen volledig uit te bannen is ‘bed side scanning’ – scannen van de medicatie en het polsbandje van de patiënt – noodzakelijk. De technologie om dit te ondersteunen, de software en distributiekasten en –robotten, zijn voorhanden, maar nu is het zaak dit ook te implementeren. Dit kan enkel met medicatie in unidoses (afzonderlijke pillen/ampullen/…), die bovendien scanbaar en uniek identificeerbaar moeten zijn. De aangeleverde medicatie is hier vandaag nog niet op voorzien, wat extra handelingen in de apotheek of door een logistieke partner vereist.

 

Decentraal bevoorradingsconcept

Ziekenhuizen kunnen apotheeklogistiek centraal of decentraal organiseren. In een centraal model waarbij opslag en picking in de apotheek plaatsvinden, heeft men meer controle op de voorraden, maar kan men minder flexibel reageren op nieuwe patiënten of wijzigingen in therapie. Een decentraal model, waar het gros van de medicatie op de afdelingen opgeslagen en gepickt wordt, garandeert een hoge beschikbaarheid van medicatie en een aanzienlijke daling van het percentage retouren.

Het VIL zette bij AZ Delta een pilootproject op om de haalbaarheid van een decentraal model met picking per toedieningsmoment gedurende meerdere maanden te testen. Dit had grote voordelen: retouren worden aan de bron aangepakt en daalden spectaculair, fouten in het medicatieproces werden gereduceerd en de totale tijdsbesteding doorheen de hele keten nam af.

Zeventien deelnemende bedrijven

Zeventien bedrijven, een mix van ziekenhuizen en logistieke dienstverleners, namen deel aan het project: AZ Delta Roeselare, AZ Herentals, AZ Jan Portaels Vilvoorde, AZ Monica Antwerpen, AZ Nikolaas, DHL Supply Chain, Fiege, H.Essers, Hospital Logistics, Mariaziekenhuis Overpelt, Patrona Pharma, Sint-Jozefkliniek Bornem Willebroek, Sint-Maria Halle, UZ Brussel, ZMK Maaseik, ZNA en ZOL Genk.

 

Reageer op dit artikel