nieuws

Coolblue met ‘grote schuur’ op weg naar miljard omzet

Warehousing

Elektronicawebshop Coolblue is hard op weg om dit een jaar een omzet te realiseren van een half miljard. Een miljard euro moet zeker in 2018 gerealiseerd zijn, benadrukte Coolblue ‘eindbaas’ Pieter Zwart woensdag tijdens een persbijeenkomst in het nieuwe distributiecentrum van de e-tailer in Tilburg.

Coolblue met ‘grote schuur’ op weg naar miljard omzet

In de -‘grote schuur’- op logistiek bedrijvenpark Vossenberg West II in logistieke hotspot Tilburg wist Zwart woensdag te melden dat aan het eind van deze week de jaaromzet van Coolblue hoger is dan de jaaromzet over het hele afgelopen jaar. “We gaan deze week naar de 360 miljoen euro. Met Sinterklaas en Kerst in het laatste kwartaal nog in het verschiet betekent dit dat we door de 500 miljoen euro omzet schieten.”

Omzet boven een miljard

De eindbaas van Coolblue voegde daaraan toe dat ambitie om in 2018 een miljard euro omzet te realiseren zeker gehaald gaat worden, zeker ook als de jaarlijkse omzetgroei van de grootste consumenten elektronicawebshop van de Benelux op gemiddeld 45 procent blijft. “Dan wordt het wellicht ook meer dan een miljard. Daar durf ik wel een fles champagne op te zetten, sterker nog dat heb ik al gedaan.”
Mocht Coolblue, dat zijn producten vanuit 325 webwinkels verkoopt, de huidige groei van 45 procent handhaven dan boekt de grootste elektronica webshop van de Benelux al in 2017 een miljard omzet en in ‘streefjaar’ 2018 is dat circa 1,5 miljard.

18.500 sku’s in distributiecentrum

Het nieuwe distributiecentrum, in de woorden van Zwart ‘grote schuur’, heeft de elektronicawebwinkel de beschikking over 22.000 vierkante meter opslagruimte. In het nieuwe distributiecentrum, dat in een tijdsbestek van negen maanden is gebouwd in opdracht van pandeigenaar Prologis, liggen 18.500 sku’s op voorraad, zo bleek afgelopen woensdag tijdens de perstour door het magazijn. Vanuit dit distributiecentrum in Tilburg worden voornamelijk de grotere producten –zoals witgoed en plasma tv’s – uitgeleverd in Nederland en Vlaanderen. In Capelle aan den IJssel is nog een tweede magazijn van 13.000 vierkante meter dat voornamelijk dienst doet voor de opslag van kleingoed, zoals smartphones en fototoestellen.

Complex businessmodel

Zwart benadrukte dat zijn bedrijf tot in extremis alles in eigen hand wil houden om de obsessieve klantgerichtheid te kunnen nakomen. “We nemen al onze warehousing processen zelf ter hand want we hebben zeven dagen in de week een supersnelle gratis logistiek verzendpropositie. We verkopen alleen die spullen die we zelf op voorraad hebben alles wat we online hebben is ook beschikbaar. Dat maakt ons businessmodel gigantisch complex maar verhoogt tegelijkertijd wel de klanttevredenheid. Je kunt het beste regie houden over je keten door alles zelf in de hand te houden.”

Uitbreiding distributiecentrum

Het distributiecentrum, dat een ander dc van Coolbue in Tilburg vervangt, is opgedeeld in twee hallen en er is nog ruimte voor verdere uitbreiding, want logistiek vastgoedontwikkelaar heeft nog 13 hectare grond beschikbaar waarop Coolblue in principe zou kunnen uitbreiden met nog eens zes hallen. Zwart: “Dit is het achtste of negende magazijn dat we hebben en dit pand is zeker niet onze laatste uitbreiding op logistiek vlak.”

Manuele processen

In tegenstelling tot Wehkamp, dat volgend week het volledig gemechaniseerde dc in Zwolle laat openen door koning Willem Alexander, wordt in het Coolblue distributiecentrum veel manueel gedaan. Orders worden handmatig verzameld en omdozen voor het verpakken van orders worden handmatig gevouwen. Volgens Zwart worden de processen in het magazijn wel vergaand geautomatiseerd. “Dat is uiteraard iets anders dan mechaniseren. Wij groeien heel snel groeien en moeten daardoor flexibel zijn. Mechanisering is pas zinvol als er grote verschillen zitten tussen de inslag- en uitslagfrequentie. Dat is bij ons niet het geval. Mechanisering is voor nu niet aan de orde, maar op termijn is het mogelijk maar dan wel in hele kleine stapjes.”

Reageer op dit artikel