nieuws

Slimme zorglogistiek verhoogt efficiency Alrijne Zorggroep

Supply chain 1005

Een logistiek zorgconcept voor de toekomst bouwen waarbij de kosten in de keten drastisch worden verlaagd. Met dat doel heeft Alrijne Zorggroep het roer omgegooid.

Slimme zorglogistiek verhoogt efficiency Alrijne Zorggroep

Alrijne Zorggroep, actief in omgeving Leiden, is samen met King Nederland, groothandel in medische en facilitaire disposables, een nieuw logistiek concept gestart. Doel is de logistiek sneller, slimmer en goedkoper maken. Uitgangspunt: bundelen van goederenstromen.

Alrijne Zorggroep maakt gebruik van het zogenaamde C6 concept. Dit concept wordt ook gebruikt door zorggroep Rivas, dat in 2014 de primeur had.

Gestroomlijnde supply chain

Sinds juni is het C6-traject live bij Alrijne. Door de nauwe samenwerking tussen de zorggroep en de groothandel, is er volgens de 2 instellingen een gestroomlijnde supply chain ontstaan. De processen worden aangestuurd vanuit een gezamenlijke regiefunctie en worden ondersteund door een solide IT-infrastructuur. Deze is door D-Care volledig afgestemd op het TBlox ERP-systeem van Alrijne en het voorraadvolgsysteem Copernicare. Hiermee worden er kosten uit de keten gehaald en wordt de kwaliteit verbeterd.

Bundeling

Bundeling staat centraal in het concept. Bij D-Care, bedrijfsonderdeel van King, worden ruim 380 leveranciers van Alrijne Zorggroep gebundeld, en samengevoegd tot één. Alle operationele inkoop en databeheer van verbruiksartikelen wordt gedaan door D-Care. Door de producten te bundelen, komen er veel minder leveranciers ‘aan de deur’. Dat scheelt het ziekenhuis veel tijd en geeft meer inzicht in het verbruik.

 

Lees ook
Zorglogistiek: zeven werkwijzen van zeven ziekenhuizen

 

De afdelingen bij Alrijne Zorggroep plaatsen bestellingen middels scannen of via de webshop. Zo kunnen ook de kleinste verpakkingseenheden worden besteld, wat overbodige voorraad tegengaat.  De pakbon en het facturatieproces zijn volledig gedigitaliseerd, inclusief het validatieproces. Dit haalt veel dubbele en tijdrovende handelingen uit het proces en bevordert de traceerbaarheid.

 

 

Reageer op dit artikel