nieuws

Kamer uit zorg over brexit-voorbereiding douane

Supply chain 1273

Regeringspartijen VVD, D66 en CDA maken zich zorgen over de voorbereiding op de brexit door diensten die toezicht houden op het grensverkeer, zoals de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De partijen willen van minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) weten of er al extra personeel wordt geworven en of er meer geld beschikbaar komt voor deze diensten.

Kamer uit zorg over brexit-voorbereiding douane

In Frankrijk worden al extra mensen geworven voor de douane stelde Kees Verhoeven (D66) woensdag. “Is Nederland daar al mee bezig?” Volgens Pieter Omtzigt (CDA) moeten nieuwe douaniers nu al worden opgeleid als al het grensverkeer met Groot-Brittannië straks moet worden gecontroleerd. Nederland importeerde in 2016 voor 21,7 miljard euro uit Groot-Brittannië. “Is het kabinet bezig de problemen in kaart te brengen?”, vroeg Anne Mulder (VVD).

Evofenedex: ‘dienstverlening douane onder de maat’

Ook ondernemersorganisaties hebben zorgen over de voorbereiding van de douane. Zo presenteerde Evofenedex gisteren een onderzoek onder declaranten van 400 bedrijven waarin wordt vastgesteld dat de dienstverlening van de douane tanende is. Ook is er zorg over het personeelsbestand bij de dienst.  “En over een jaar moeten ze er bij wijze van spreken al staan”, stelde Roelof Bisschop (SGP) gisteren in de Tweede Kamer.

EU en Britten onderhandelen over overgangsperiode

De Britten treden op 30 maart volgend jaar uit de Europese Unie. Er wordt momenteel nog wel onderhandeld over een overgangsperiode. In oktober moet er meer duidelijk zijn over de toekomstige relatie tussen de EU en Groot-Brittannië.

 

Lees ook:

Brexit: verschillende douanescenario’s en gevolgen

Brexit: onzekerheid blijft troef voor verladers

 

Zijlstra snapt de zorgen van de Kamer. Er wordt volgens hem ook al nieuw personeel voor de douane geworven, maar je wil niet in ‘het wilde weg’ mensen aannemen. Het is wachten op een ‘impactanalyse’ van het ministerie van Financiën die dit kwartaal nog moet komen.

Waarschijnlijk geen douane-unie

Veel hangt af van de nieuwe relatie met de Britten, aldus de minister. Hij houdt rekening met een ‘harde brexit’ waarbij de Britten uit de interne markt gaan en er geen douane-unie komt. Maar het blijft volgens Zijlstra ‘buitengewoon lastig’ een inschatting te maken hoe die relatie er precies gaat uitzien.

Reageer op dit artikel