nieuws

Windesheim viert jubileumfeestje met supply chain specialisten

Supply chain 1281

De opleiding Logistiek & Economie van Hogeschool Windesheim vierde dinsdag 20 juni haar 15-jarig jubileum met het congres ‘Succesvol supply chain management implementeren’. Belangrijke supply chain lessen werden met de 150 deelnemers gedeeld.

Windesheim viert jubileumfeestje met supply chain specialisten

Windesheim organiseerde het congres in samenwerking met BLMC. Met als doel om bezoekers naast praktische kennis ook iets bij te brengen over supply chain modellen en strategieën. In de ochtend kwamen hiertoe een aantal sprekers uit het onderwijs en de wetenschap aan het woord waaronder Prof. Jack van der Veen en Prof. Bram de Smet, om het theoretische kader te schetsen.

Supply chain driehoek

Van der Veen wees de aanwezigen vooral op het feit dat de nieuwe wereld agile is. “Het moet niet meer gaan om efficiëntie, maar om ketensamenwerking.” stelde hij. Desmet liet zien dat je met een optimale balans in de supply chain driehoek de beste service kan leveren, tegen acceptabele kosten en waarbij ook nog voldoende wordt verdiend.

Pe-punten voor LSCM

De 150 deelnemers aan het congres kregen als eerste ieder vijf pe-punten uitgedeeld in het kader van LSCM classificatie. Dat houdt in dat door het bijwonen van dit soort congressen en het volgen van opleidingen logistiek en supply chain professional punten verdienen voor het aantoonbaar blijven leren en op niveau blijven. “Dit is het eerste evenement waarbij de punten worden uitgedeeld. Wij zijn er als opleidingsinstituut erg blij mee”, aldus Hans Baltjes, opleidingsmanager Logistiek en Economie. Bezoekers van het congres kunnen zich tot 20 oktober inschrijven bij het classificatiesysteem om hun punten te verzilveren.

Lees ook: Supply chain optimaliseren? Let op de kleintjes!

Supply chain optimalisatie methode

BLMC is gevraagd om tijdens het middagprogamma van het congres, aan de hand van hun supply chain optimalisatie methode, de praktische invulling vorm te geven in een zestal breakout sessies. Supply chain specialisten van BLMC deelden daarin hun kennis over supply chain management in verschillende fases van het implementatieproces. Van de eerste analyse tot uiteindelijk de monitoring als de supply chain eenmaal staat. In iedere sessie werden de bezoekers aan het werk gezet, door middel van een self-assessment, een checklist of een case.

Duurzame meerwaarde

De rol van de supply chain manager en het leiderschap kwamen ook aan de orde. De coördinerende rol van de supply chain manager moet tot uitdrukking komen in de meerwaarde voor klanten. Tijdens het plenaire slotgedeelte vertelt Allison Thomas, voormalig supply chain topvrouw bij Pepsico, dat het niet alleen om de economische meerwaarde gaat maar ook om de duurzame meerwaarde. “Ik stel een nieuwe naam voor, voor supply chain managers: treasure hunters”. Bij Pepsico heeft Thomas gedurende haar loopbaan nationale en internationale supply chains ingericht. Haar tip: “Begin klein met één productgroep, maar wel met een groot team aan mensen vanuit alle disciplines. En weet dat wat bij jouw bedrijf niet goed gaat, vaak ook bij de klant niet goed gaat.”

Lees ook: Supply change management is als een symphonieconcert

Reageer op dit artikel