nieuws

Bedrijven maken werk van supply chain finance

Supply chain 989

Grote Europese bedrijven maken steeds meer gebruik van supply chain finance en dan vooral ‘reverse factoring’. Opmerkelijk is dat deze financieringsvorm vooral ten gunste van inkopende partijen wordt ingezet en niet van leveranciers.

Bedrijven maken werk van supply chain finance

Dat blijkt uit de SCF Barometer die PwC onlangs samen met de Supply Chain Finance Community heeft uitgevoerd. Het onderzoek geeft voor het eerst inzicht in het gebruik van en het succes van supply chain finance bij grote Europese bedrijven in verschillende sectoren. “Deze financieringsvorm groeit sinds 2012 sterk en heeft nog veel meer potentie”, zegt PwC-expert Danny Siemes tegenover ExecutiveFinance.nl

Spagaat door betaaltermijn

Supply chain finance is in het leven geroepen om een einde te maken aan de spagaat die is ontstaan binnen betalingsregelingen. Partijen komen een betaaltermijn overeen die voor beide van belangrijk is, maar hun belang tegengesteld is. “De koper wil bij voorkeur zo laat mogelijk betalen – bijvoorbeeld omdat de koper zelf nog wacht op betaling van een klant – , terwijl de leverancier het liefst zo vroeg mogelijk betaald wil worden. Zo belanden de partijen in een spagaat.”

Reverse factoring

De meest voorkomende verschijningsvorm van Supply Chain Finance (SCF) is ‘reverse factoring’. Dat onderscheidt zich van reguliere factoring doordat de partij die de vorderingen overneemt, haar betalingsrisico baseert op de kredietwaardigheid van de debiteur in plaats van die van de leverancier. Daarnaast worden alleen goedgekeurde facturen overgenomen, zodat de kans op niet-betaalde facturen beperkt blijft.

Koper is door inzet Supply Chain Finance spekkoper

Een van de meest opvallende resultaten van de SCF Barometer is dat SCF vooral wordt ingezet om additionele liquiditeit voor de koper te genereren en niet alleen voor de leverancier. Siemes: “42 procent van de respondenten noemt de behoefte aan werkkapitaal-optimalisatie aan de kant van de koper als voornaamste reden. De liquiditeitsbehoefte van de leverancier komt daar met achttien procent op grote afstand achteraan.”

Door SCF actief aan te bieden kan de koper zijn lange betalingstermijn overeind houden of zelfs verlengen en toch extra liquiditeit aan zijn leveranciers bieden, aldus Siemes. “Ook zijn de ‘rentes’ laag. Dat maakt het een extra aantrekkelijke financieringsvorm.” Vooral grote bedrijven in de industriële, technologie- en consumentengoederensector gebruiken nu SCF. “Dat zijn sectoren waar je een constante stroom van producten en korte doorlooptijden ziet. Daar zijn bedrijven erg afhankelijk van (continuïteit van) hun leveranciers en is het werkkapitaalbeslag relatief hoog.”

Supply Chain Finance nog lang niet uitgegroeid

PwC wil met de barometer bij bedrijven die SCF nog niet aanbieden, de angst voor het onbekende wegneme. “Als zij zien dat de meerderheid van de grote Europese bedrijven SCF gebruikt, moet dat toch vertrouwen geven.” Daarnaast ziet Siemes ook bij bedrijven die SCF al aanbieden, nog groeimogelijkheden. Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemende bedrijven de meeste SCF-programma’s als een succes beschouwen. Naar verwachting worden deze programma’s uitgebreid. “Tot nu toe bieden bedrijven SCF vaak alleen aan hun grootste leveranciers aan. Regelmatig zijn dat minder dan honderd leveranciers, terwijl die bedrijven vaak duizenden leveranciers hebben. De reden hiervoor is dat ze SCF tot nu toe alleen de moeite vinden bij strategische en grote leveranciers waarvan ze regelmatig een factuur ontvangen. Het zou mooi zijn als dit verandert, want SCF levert echt een win-winsituatie op voor zowel koper als leverancier.”

Meer weten over Supply Chain Finance? In de Collegereeks Logistiek Management van Logistiek Academy op Nyenrode zit een college van Supply Chain Finance expert Michiel Steeman verwerkt.

 

Reageer op dit artikel