nieuws

Big data ter discussie in sessie LMvhJ

Supply chain 1787

De finaledag van de Logistiek Manager van het Jaar verkiezing is meer dan de bekendmaking van een winnaar. Het is ook een dag om bij te praten en kennis te verzamelen. Bijvoorbeeld over de toepassing van big data in de logistiek.

Big data ter discussie in sessie LMvhJ

De break-out sessie van Ortec, Type2Solutions, Evofenedex en Logistiek.nl gaat over big data, als één van de belangrijkste trends op dit moment. In de logistiek en transportsector zijn gigantische hoeveelheden data aan de orde van de dag. Er zijn schema’s voor laden en lossen, routes, papieren voor de douane, servicecontracten, informatie over gevaarlijke stoffen en nog veel meer. Samen vormen al die gegevens een geweldige bron van informatie. De uitdaging is om die big data te bundelen tot een zo compleet mogelijk beeld. Het liefst via één toegankelijk dashboard met realtime en betrouwbare informatie.

Hoe creëer je waarde met big data?

De sessie begint met een korte inleiding van Lex Knape (Ortec). Hoe kun je uit slim gebruik van data nieuwe waarde creëren? Leidt dit tot nieuwe businessmodellen? Wat betekent het voor individuele bedrijven? – ‘iedereen wordt hiermee geconfronteerd’ is de stelling. Knape geeft vanuit zijn kennis en ervaring enkele teasende voorbeelden en sluit af met een prikkelende stelling voor de aanwezige deelnemers.
Onder hen bevinden zich Hans van der Ster (directeur Deli XL),  Wibout van Ede, (manager Diensten Roosters en Planning (DRP) van RET) en Mart Waterval (manager datamanagement van PostNL Data Solutions). Zij geven vanuit hun totaal verschillende perspectief input op de discussie.

Bestellingen volgen en optimaliseren

Als groothandelsbedrijf heeft Deli XL te maken met een zeer versnipperd marktsegment, dat de omslag naar e-commerce stap voor stap aan het maken is. Directeur Hans van der Ster heeft daar een speciaal team op gezet. Bruikbare data is cruciaal om een voorsprong op te bouwen. Vorig jaar kreeg Deli XL de prijs Digital Transformers Award uitgereikt. De nieuwe systemen helpen klanten om hun bestellingen te kunnen volgen, maar leveren ook Deli XL veel waardevolle informatie op.

Capaciteitsmanagement openbaar vervoer

Voor Wibout van Ede zijn planningsperikelen binnen het openbaar vervoersbedrijf een dagelijkse uitdaging. De 600.000 mensen, die iedere dag gebruikmaken van het openbaar vervoer, genereren heel veel data. Hoe maak je deze gegevens toegankelijk? En hoe kan deze data vervolgens worden omgezet naar echte waarde, bijvoorbeeld gericht op capaciteitsmanagement. Adequaat inspelen op big data is cruciaal voor verbetering van zowel de dienstverlening als de bedrijfsvoering.

Meer efficiency in pakketsorteren

Mart Waterval is manager datamanagement bij PostNL. Met zijn team wil hij door middel van data-analyses meerwaarde creëren door processen te optimaliseren en (inter)nationale checks te doen op adressen.”In die data zit veel meerwaarde om logistieke processen te optimaliseren, maar veel ervan moeten we ook nog ontdekken. Met ons nieuwe platform, waarmee we data real-time kunnen ontsluiten hopen wij het verschil te kunnen maken.”

Download de white paper: Groei door digitalisering

Reageer op dit artikel