nieuws

Big data in de logistiek nauwelijks benut

Supply chain

Big data, oftewel het slim gebruik maken van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data, kan de logistiek veel voordelen bieden. Toch wordt dit nog weinig gedaan. Volgens Patrick van Loon van softwarebedrijf SAS, gespecialiseerd in predictive analysis binnen supply chain management, ligt hier veel potentie.

Big data in de logistiek nauwelijks benut

Analistenbureau Forrester heeft een rapport uitgebracht over predictive analytics, software voor het analyseren van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Hier is momenteel veel belangstelling voor omdat de hoeveelheid gegevens explosief toeneemt en de technologie voor dataopslag en -analyse sneller en goedkoper wordt. Volgens Forrester lopen de leveranciers IBM en SAP voorop, maar is er één echte leider in het analyseren van big data, en dat is SAS, dat ook in Nederland een vestiging heeft.

 

Waar traditionele softwaresystemen, zoals ERP, op basis van gestructureerde data een vooraf gedefinieerd, operationeel probleem oplossen, brengt predictive analytics problemen aan het licht waarvan een bedrijf misschien niet eens besefte dat het die had. “Er zijn genoeg voorbeelden te geven van wat je ermee kunt, maar de essentie is dat je als bedrijf op een andere manier naar bestaande data gaat kijken. Bij ieder bedrijf komen er dan andere verbetermogelijkheden naar voren”, vertelt Patrick van Loon van SAS Nederland.

 

Social media en Google

Big data is momenteel een hot topic in IT-vakbladen. Veelgenoemde toepassingen van big data liggen op het vlak van vraagvoorspelling. Supply chain expert Freek Aertsen gaf hier in mei op Logistiek.nl al een aantal mooie voorbeelden van, zoals het voorspellen van griepepidemieën op basis van zoekgedrag in Google en het finetunen van productintroducties op basis van consumentenreacties op Twitter.

 

Vraag naar pakketdiensten voorspellen

Volgens Patrick van Loon van SAS is predictive analytics ook voor de logistieke kant van supply chain management te gebruiken. “Een klant van ons, Fedex, gebruikt het voor het voorspellen van de vraag naar pakketdiensten. Het heeft hiervoor zijn eigen historische gegevens die worden gecombineerd met externe databronnen over bijvoorbeeld het weer, speciale activiteiten en economische condities. Dat is namelijk big data: niet alleen naar je eigen operationele gegevens kijken maar zoeken naar verbanden tussen gegevens uit verschillende bronnen, zowel intern als extern.”

 

Schat aan logistieke data beschikbaar

Van Loon benadrukt dat er in de logistiek vaak een schat aan data beschikbaar is waar bedrijven nog nauwelijks iets mee doen. “Bij het Britse leger hebben we een platform neergezet waarbij we continu track & trace-gegevens analyseren om bottlenecks in de logistieke keten te vinden en deze weg te nemen. Een logistiek dienstverlener gebruikt onze software voor het plannen van onderhoud op basis van gegevens uit sensoren op hun trekkend materieel. Als je bedenkt hoeveel gegevens er bij logistieke bedrijven beschikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de scangegevens in een WMS, dan ligt daar nog een enorme potentie aan verbetermogelijkheden.”

Reageer op dit artikel