artikel

E-fulfilment in Nederland: Wie Wat Waar

Supply chain Premium 1891

E-fulfilment in Nederland: Wie Wat Waar

Wie zijn de e-fulfilmentspelers in Nederland, welk specialisme hebben ze en welke diensten bieden ze aan? Logistiek heeft de spelers in kaart gebracht. De omvang van de diensten die de e-fulfilmentbedrijven aanbieden is verschillend. Zo begeven naast specialistische pure players ook traditionele logistieke dienstverleners zich op de e-fulfilmentmarkt.

Automatisering sleutel van de toekomst

Automatisering en robotisering zijn belangrijke onderwerpen in de logistiek en dus ook in de e-fulfilmentwereld. Veruit de meerderheid van de respondenten bestempelt automatisering/robotisering als: noodzakelijk, kansrijk of een must. Argumenten die worden gegeven zijn: groei, ergonomie, arbeidskrapte.

Welke specialismen bieden de bedrijven aan?

Veruit de meeste bedrijven geven aan allround te zijn. De kleinste, meest specialistische groep is meubelen, gevolgd door food.

 

e-fulfilment

 

Retouren en reparatiewerkzaamheden

Alle spelers verwerken retouren of bieden retourservice aan. 42 procent biedt reparatiewerkzaamheden als service aan. Een negental bedrijven biedt retour gekomen producten aan op marktplaats of veilingen. Dit zijn: BME (Genk (B)), Cebeo (Waregem (b)), Dimass (Haelen), MCS (Etten Leur), Misi (Zoetermeer), PostNL (Houten), WSSN (Nieuwveen), VCK (Schiphol-Rijk).

 

Nichespelers

Food

Iceberg Webshop Hands, Dronten

Leen Menken, Zoetermeer

Vers&Fijn Benelux, Nieuwegein

 

Fashion

Bleckmann

Arvato Bertelmans, Abcoude

CB, Culemborg

HTG, Delfzijl

Sipack, Heemskerk

 

Elektronica

Esseko, Utrecht

VCK, Schiphol-Rijk

Wial, Etten Leur

Arvato Benelux

 

Alle e-fulfilment spelers op een rij
De complete lijst van e-fulfilment spelers is een overzicht en is geen ranking. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Mist u uw bedrijf? Vul de enquête alsnog in via: https://goo.gl/WJdyHe
Binnenkort wordt de lijst uit 2016 geupdate en uitgebreid met de uitkomsten van de enquête

 

Meubels

Axell, Diessen

Twenpack, Wierden

Van der Helm, Rhoon

VASCO, Lekkerkerk

 

Drukwerk

Audax, Gilze

Erenpack, Groningen

Fulfilment Partners, Doetinchem

Japak, Oirschot

Sandd, Apeldoorn

 

efulfilmentVAS

 

Aanbod value added services (vas)

97 procent van de respondenten biedt VAS aan als dienstverlening. Op de vraag naar welke value added services scoort herverpakken het hoogst en productfotografie het laagst.

 

 1. Orderafhandeling
 2. Assembleren/installeren
 3. Kwaliteitscontrole
 4. (Her) verpakken/labelen
 5. Bevoorrading
 6. Klantenservice
 7. Projectmanagement
 8. Productfotografie
 9. Maatwerk

 

Van commodity naar specialisme

Een grote meerderheid is allround qua dienstenaanbod en de producten die ze verwerken, blijkt uit de enquête. Allround zijn is een kracht, maar ook een zwakte. Waar ligt het onderscheidende vermogen? Juist dat is volgens enkele kenners en praktijkdeskundigen de vraag waar het in de toekomst om gaat draaien.

Jeroen Dekker, eigenaar van Active Ants, meent dat er over pakweg 15 jaar nog vijftien e-fulfilmentspelers actief zullen zijn in Nederland. Standaard fulfilment wordt uiteindelijk een commodity. “

 

De lijst van e-fulfilment bedrijven van Nederland

 

 

Positionering wordt meer en meer cruciaal voor e-fulfilmentbedrijven”, meent Kees Jan Roodbergen, hoogleraar Quantitatieve Logistiek aan de Rijks Universiteit Groningen. Dekker: “Als je bij die vijftien spelers wilt horen, zul je je als fulfilmentpartij op een niche moeten richten of een specialisatie aanmeten (bijvoorbeeld gekoelde opslag of grote producten) om te overleven.

Andere overlevingsstrategie

Er zijn ook andere strategieën, zoals een merk bouwen waarmee je klantentrouw krijgt en marge kunt verkopen. De meest efficiënte partij worden via automatisering, is een andere strategie. Active Ants kiest hiervoor. Robert van Kalsbeek van The Next Practise ziet vooral kansen in service zoals het aanbieden van een goede retourservice, montage, of het kunnen passen
van kleding.

 

e-fulfilment

Welke vormen van distributie bieden
de bedrijven aan?

 

 1. Uitslag
 2. Transport
 3. Track&Trace
 4. Export&Douane
 5. Anders (onder meer: on demand op locatie, gekoeld)
  *respondenten konden meerdere keuzes invullen
Reageer op dit artikel