nieuws

McDonald’s bant antibiotica uit kip supply chain

Ketensamenwerking 2443

Fastfoodketen McDonald’s start in 2018 met de uitfasering van antibiotica in zijn wereldwijde supply chain van kippenvlees dat wordt gebruikt in kipnuggets en kipburgers. Ketensamenwerking tussen boeren, producenten en dierenartsen is nodig om het doel voor 2027 te bereiken. 

McDonald’s bant antibiotica uit kip supply chain

McDonald’s gaat vanaf januari 2018 antibiotica, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het belangrijkst zijn voor het terugdringen van antibioticaresistentie bij mensen, elimineren uit het kippenvlees dat wordt gebruikt in de producten. De fastfoodketen begint eerst met de uitfasering van antibiotica in de Verenigde Staten, Europa, Brazilië, Canada, Japan en Zuid-Korea.

Antibiotica uit supply chain

McDonald’s hoopt het gehele eliminatietraject in ieder geval in januari 2027 te hebben afgerond maar verwacht eigenlijk eerder al het doel te hebben bereikt. Voor de uitfasering van antibiotica in zijn supply chain, werkt McDonald’s samen met boeren, producenten en dierenartsen. Daarbij staan dierenwelzijn en de verbetering van de levensomstandigheden van dieren volgens de fastfoodketen centraal.

 

Summit Ketenregie 2017
Veel pilots op ketensamenwerking blijven steken in goede bedoelingen. Hoe werkt het wel? Wat is nodig om gezamenlijke supply chain plannen wel van de grond te krijgen?
Praat er over mee  tijdens de tweede Summit Ketenregie op 26 oktober 2017

 

Lees ook: Ketensamenwerking maakt uiensector schoner 

Het antibioticum colistine wordt alleen in Europa eerst nog niet uitgefaseerd. Volgens McDonald’s moet dit middel, dat vaak een laatste redmiddel is bij gebruik door mensen, tegen eind 2019 ook zijn uitgebannen. Tegen die tijd wil McDonald’s ook antibioticagebruik voor kippenvlees in Rusland en Australië hebben aangepakt. Later worden ook andere markten en supply chains aangepakt.

Reageer op dit artikel