nieuws

Personeelstekort staat groei transportsector flink in de weg

Distributie 3051

Meer omzet, meer winst en een versterking van de financiële positie. 2017 bleek een goed jaar voor logistiek dienstverleners en transporteurs, niettemin zijn er grote zorgen. Er is onvoldoende personeel om verdere groei bij te houden, constateert brancheorganisatie TLN in de vandaag verschenen Conjunctuurenquête onder haar leden.

Personeelstekort staat groei transportsector flink in de weg

Uit het onderzoek, dat TLN hield onder bijna 800 leden, blijkt dat het aantrekken van de Nederlandse economie zich heeft vertaald naar meer omzet en winst. De bedrijvigheid is volgens de transport en logistiekorganisatie in de laatste twee kwartalen van het afgelopen jaar weer op het niveau gekomen van voor de crisis.

2017 verliep positiever dan verwacht

De stijging gaat verder door, rapporteert meer dan 60 procent van de ondervraagde transportbedrijven en logistiek dienstverleners over het laatste kwartaal van vorig jaar. Voor veel ondernemers verliep 2017 positiever dan zij aan het begin van het jaar dachten, vooral in het laatste kwartaal namen sectorbreed de omzetten toe blijkt uit eerder deze week verschenen cijfers van het CBS.

Winstpercentage nog nooit zo hoog

Over het geheel genomen sluit 84 procent van de door TLN ondervraagde bedrijven het jaar af met winst. Dat percentage is de laatste twaalf jaar nog nooit zo hoog geweest, constateert de brancheorganisatie. 70 procent van de ondernemers vindt de financiële positie van hun bedrijf sterk of zeer sterk. Vooral verhuisbedrijven en bouwgerelateerde ondernemingen draaiden afgelopen jaar bovengemiddeld goed.

Bedrijven willen investeren in materieel

Het ondernemersvertrouwen staat op het hoogste punt in achttien jaar. De orderportefeuille voor het komende kwartaal is in de afgelopen negen jaar niet eerder zo goed gevuld geweest als nu, meldt TLN. Een recordaantal bedrijven is van plan dit jaar uit te breiden. Een derde wil investeren in materieel, 45 procent denkt aan meer personeel.

7.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs

Personeelskrapte is echter een groot punt van zorg en houdt veel ondernemers uit de slaap. 60 procent van de ondervraagden vindt het moeilijk of zeer moeilijk om aan voldoende personeel te komen. Er zijn maar liefst 7.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en chauffeurs van bestelauto’s.

Gebrek aan goed middenkader

De zogeheten vacaturegraad (hoeveelheid vacatures op aantal medewerkers) is voor chauffeurs op vrachtauto’s 4 procent en voor berijders van bestelauto’s 3,7 procent. De problemen bij het vinden van goed middenkader en verhuispersoneel zijn nog veel groter, rapporteert TLN in de Conjunctuur enquête (download pdf).

TLN: ‘Personeelstekort treft economie’

De effecten van het personeelstekort kunnen groot zijn. Een stagnering van de groei van de sector transport en logistiek kan uitstralen naar de rest van de economie, voorspelt de brancheorganisatie. Onvoldoende transportmogelijkheden kunnen hun weerslag hebben op andere delen van de economie, van bouwbedrijven tot supermarkten en van kledingwinkels tot mensen die willen verhuizen.

Wervingscampagne voor 1.500 extra chauffeurs

Om te zorgen voor extra chauffeurs is TLN met Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) afgelopen week een nieuwe wervingscampagne getiteld: ikwordvrachtwagenchauffeur.nl​​ voor 1.500 nieuwe door- en zij-instromers.

Reageer op dit artikel