nieuws

Bovag: ‘Vraag elektrische bedrijfswagens in de lift’

Distributie 1068

Elektrische bedrijfswagens zijn nog klein in aantal, maar brancheorganisatie Bovag voorziet een gouden toekomst. Door allerlei afspraken en regels om binnensteden in de toekomst alleen nog maar emissievrij te bevoorraden neemt, de vraag naar dit soort voertuigen komende jaren waarschijnlijk flink toe.

Bovag: ‘Vraag elektrische bedrijfswagens in de lift’

Eind 2017 reden er om precies te zijn 2210 elektrische bedrijfswagens rond met een gewicht lager dan 3,5 ton. Dat waren er een jaar eerder 1.628 en het jaar daarvoor 1.456. In de zwaardere categorie ging het slechts om 81 bedrijfswagens, tegen 66 eind 2016. In deze cijfers van Bovag zijn ook hybride voertuigen meegenomen.

Volledig elektrische truck is er nog niet

Echt volledig elektrische trucks zijn nu nog niet op de markt. Het Eindhovense bedrijf VDL werkt wel aan zo’n truck, waarmee straks bij uitstek grote winkels beleverd kunnen worden. Die wordt naar verwachting in het tweede kwartaal dit jaar gepresenteerd. Volvo komt volgend jaar met een elektrische truck evenals Renault. en het Amerikaanse Tesla kwam vorig jaar november met de elektrische Semi truck, waar het Rotterdamse transportbedrijf Breytner inmiddels een pre-order voor heeft geplaatst.

Waterstof op punt van doorbreken

Emissievrij rijden zou ook kunnen met auto’s op waterstof. Het aantal exemplaren daarvan is volgens Bovag nu nog min of meer te verwaarlozen, maar de verwachting is dat de waterstofauto binnenkort toch ook een keer zal doorbreken.

Lees ook: 

TLN: in 2025 alle stadsdistributie elektrisch

Green Deal voor stedelijke distributie

In meerdere steden moet de binnenstad vanaf 2025 alleen nog worden bevoorraad door voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Daarover is een paar jaar terug al door een aantal steden in Groningen een landelijke ‘Green Deal Zero Emission (ZES)’ convenant gesloten.

Lees ook:

Schone stadsdistributie: ‘We moeten versnellen en doorpakken’

Den Haag ondertekent Convenant Stedelijke Distributie

Aankomend vrijdag wordt in Den Haag het Convenant Stedelijke Distributie ondertekend door de gemeente, plaatselijk en landelijke ondernemersorganisaties en de transportsector vertegenwoordigd door TLN en Evofenedex. In het convenant is afgesproken is dat winkels, horeca, kantoren en de bewoners van de Haagse binnenstad vanaf 2025 alleen nog worden bevoorraad door voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Eerder maakten ondernemersorganisaties en de overheid in bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam ook al dergelijke afspraken.

Reageer op dit artikel