nieuws

Internationaal wegvervoer zit weer in de lift

Distributie 766

Het afgelopen jaar werd door Nederlandse vrachtwagens 666 miljoen ton aan goederen vervoerd. Dit is een stijging van 1,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het wegtransport door Nederlandse vrachtwagens van en naar Nederland nam voor het eerst sinds 2014 toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het wegvervoer.

Internationaal wegvervoer zit weer in de lift

De stijging van het goederenvervoer door Nederlandse vrachtwagens werd zowel in het binnenlands als in het internationaal vervoer gerealiseerd, meldt het CBS vandaag. Het internationaal wegvervoer vanuit en naar Nederland groeide in 2017 voor het eerst weer, na twee jaren van krimp. Door de toegenomen handel hebben Nederlandse vrachtwagens 3,5 procent meer goederen over de grens vervoerd. De afgelopen jaren ondervonden Nederlandse vrachtauto’s in het grensoverschrijdende wegvervoer vanuit en naar Nederland steeds meer concurrentie van vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europa.

Vooral transport bouwgoederen

Vooral bouwgoederen droegen bij aan de opleving van de Nederlandse truckers. Een derde van de groei van het vervoerde gewicht was toe te schrijven aan het vervoer van onder meer zand, grind en bouwmaterialen. In totaal maken bouwgoederen een vijfde uit van alle vervoerde goederen, uitgedrukt in gewicht. Ook vervoer van aardolieproducten, chemische goederen, meststoffen en stukgoed nam toe.

Aantal kilometers daalde in 2017

Tegenover een stijging in het vervoerd gewicht in 2017 stond een daling van het aantal afgelegde kilometers. Het aantal kilometers daalde in 2017 voor het derde jaar op rij, met een kleine 2 procent. In Nederlandse vrachtwagens zelf worden goederen over steeds kortere afstanden vervoerd.

Reageer op dit artikel