nieuws

Transport van Chiquita bananen stuk duurzamer

Distributie 1476

Het transport van Chiquita bananen is een stuk duurzamer geworden dankzij een grootscheepse vernieuwing van de containervloot. Ondanks een toename van 25 procent van het totale aantal containers, verminderde Chiquita het elektriciteitsverbruik met 11 procent.

Transport van Chiquita bananen stuk duurzamer

Voor Chiquita is het vernieuwen van de koelsystemen voor bananen, waarbij gekoelde containers de belangrijkste componenten zijn in de supply chain, een van de belangrijkste manieren om energie te besparen en duurzaamheid te verbeteren.

65 procent containervloot vervangen

Daarom is het management van het bananenbedrijf in 2009 begonnen aan een uitgebreid programma voor gekoelde containerupgrades. Het doel was om tegen eind vorig jaar 65 procent van de containervloot te vervangen. Een ambitieus project want Chiquita exploiteert volgens eigen zeggen meer dan 15.000 40 voets containers.

Chiquita: containers zijn duurzaam

Dankzij verbeteringen in ontwerp en operationele efficiëntie hebben de nieuwe containers verschillende voordelen:

  • minder energie verbruik;
  • toepassing van duurzame koelmiddelen;
  • isolatiemateriaal dat leidt tot minder CO2-emissie.

4.570 oude containers zijn vervangen

Tussen januari 2015 en eind 2017 heeft Chiquita volgens eigen zeggen 4.570 oudere containers vervangen door 5.700 nieuwe containers. Voor 2015 waren al 7.000 containers vervangen. Ondanks een toename van 25 procent van het totale aantal containers, verminderde het bedrijf het elektriciteitsverbruik met 11 procent.

Software zorgt voor energiebesparing

De impact van deze vlootvernieuwing is volgens Chiquita aanzienlijk: per nieuwe container wordt een energiebesparing gerealiseerd van 35 procent in vergelijking met de oude containers. Nog groter zijn de energiebesparingen door gebruik te maken van de zogeheten Quest-software. Deze software schakelt de containercompressor automatisch uit zonder de kwaliteit van het opgeslagen fruit te beïnvloeden: 58 procent energiebesparing in vergelijking met de oudere eenheden.

Besparing van 34 miljoen kWh per jaar

Als gevolg van deze verbeteringen is een elektriciteitsbesparing bereikt van 34 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Op het gebied van duurzaamheid leidt dit volgens het bananenbedrijf tot een jaarlijkse reductie van 17.000 ton CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 3.000 auto’s per jaar.

Vlissingen draaischijf Noord-Europese distributie

Gisteren werd ook bekend dat Chiquita de distributie van zijn bananen in Noord-Europa alleen nog maar laat plaatsvinden vanuit de haven van Vlissingen. Hiervoor haalt het bedrijf de banden aan met logistiek dienstverlener Kloosterboer. Dat betekent dat de aanvoer van Chiquita-bananen naar de haven van bijna zal verdubbelen, van 400 naar 720 miljoen kilo per jaar.

Reageer op dit artikel