nieuws

PostNL weer in conflict met pakketbezorgers

Distributie 2124

Het langlopende conflict tussen PostNL en externe pakketbezorgers laait weer op. Het post- pakketbedrijf wordt beticht van onderbetaling en uitbuiten van zijn machtspositie als marktleider.

PostNL weer in conflict met pakketbezorgers

PostNL zou onderaannemers zo zwaar onder druk zetten dat deze partijen alleen kunnen concurreren als ze hun pakketbezorgers structureel te laag inschalen en te weinig vakantiegeld en overuren uitbetalen. Pakketbezorgers zouden in sommige gevallen honderden euro’s per maand te weinig ontvangen. Dat meldt het Financieele Dagblad dat zich baseert op gesprekken met betrokkenen in de sector waaronder: FNV, en externe pakketbezorgers.

CAO wordt massaal ontdoken

De moordende concurrentie lijkt echter ten koste te gaan van de bezorger, stelt vakbond FNV. Volgens FNV bestuurder Reinier Stroo ontduiken pakketbezorgers massaal de cao-afspraken. “Niemand houdt zich eraan.” Ook onderaannemers die werken voor pakketbezorgers als DHL, DPD en GLS zouden niet aan de regels voldoen.

 

Lees ook
PostNL zet vol in op pakketten

 

FNV spreekt van systematische overtreding, op alle terreinen: de hoogte van het loon, in de urenberekening, het loon bij ziekte, te weinig toeslagen voor overuren en zaterdagen en de uitbetaling van vakantiegeld.

PostNL schuldige

De vakbond legt de schuld bij marktleider PostNL. Volgens Stroo ‘dwingt PostNL deze praktijken af’ om zijn marktpositie te behouden. Zo zou de marktleider met 60% (bron ACM) grote druk uitoefenen op onderaannemers om te werken tegen prijzen die onder de cao liggen.

 

Zo wil PostNL nummer 1 worden in food

 

PostNL stelt onderzoek in

PostNL ontkent dat het een conflict heeft met zijn onderaannemers. “We hebben FNV laten weten hun bericht uiterst serieus te nemen en hebben het onderzoek direct opgepakt. Maar er is wat ons betreft geen conflict”, stelt een woordvoerder in het FD. De vergoedingen die PostNL betaalt aan de ondernemers zijn toereikend om de cao na te leven, aldus het bedrijf.

Stakingen

De ophef ontstaat ruim een jaar nadat het post- en pakketbedrijf aankondigde flink te investeren in zijn pakketbezorgers. PostNL neemt alleen bezorgers in vaste dienst aan en ZZP’ers die al voor het bedrijf werken krijgen een betere vergoeding, zo stelde topvrouw Herna Verhagen in april vorig jaar. PostNL heeft al jaren conflicten met zijn bezorgers. De laatste jaren waren er stakingen en rechtszaken. Vorig jaar werd het bedrijf nog op de vingers getikt door de arbeidsinspectie.

 

Reageer op dit artikel