nieuws

Pakketmarkt Nederland groeit fors

Distributie 2575

Bedrijven en consumenten verstuurden vorig jaar 12 procent meer pakketten dan een jaar eerder. Het aantal verstuurde brieven, tijdschriften en zakelijke post daalde.

Pakketmarkt Nederland groeit fors

In absolute getallen betekent dat Nederlanders in 2016 350 miljoen pakketten hebben verstuurd. Hiermee behaalden de pakketvervoerders een omzet van €1,8 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Binnen Nederland werden de meeste pakketten verstuurd door bedrijven naar consumenten: 152 miljoen stuks. Bedrijven stuurden elkaar bijna 70 miljoen pakketten. Consumenten verstuurden 7 miljoen pakketten. De groeiende e-commerce is de oorzaak van de stijging.

 

pakketten

Pakketvervoerders investeerden ook in 2016: in gebouwen, vervoersmiddelen en software. Ze maken hun dienstverlening steeds flexibeler.  Dat is vooral zichtbaar in de ‘last mile’  die steeds innovatiever wordt.

 

Last mile is vruchtbare bodem voor innovatie

UPS-bestelbus laat drone pakket bezorgen

 

Fietskoeriers en robots

Zo worden pakketautomaten niet alleen gebruikt om pakketten te bezorgen en klaar te leggen voor retourzending, maar ook om de interne logistiek van grote bedrijven en universiteiten te verbeteren.

 

‘Over 10 jaar per dag 100.000 pakketten
in Amsterdam’

 

Ook de inzet van elektrische fietsen en voertuigen neemt toe. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met robots als pakketbezorger. Ook drones worden flink getest. Amazon denkt nog verder. Onder meer in een vliegend fulfilment center voor de last mile.

Reageer op dit artikel